Zwembadsite Hasselt

Masterplan voor een park

het Demerpark

Het ontwerp voor het nieuwe zwembad en de private ontwikkeling in het Kapermolenpark te Hasselt start vanuit een visie op het Demerpark. In de huidige situatie vormt de Demer, die het park doorkruist, al een inherente kwaliteit op zich. Doordat de belevingsruimte rond deze rivier vandaag eerder beperkt is kan deze kwaliteit niet genoeg naar boven komen. De eerste ingreep bestaat eruit deze belevingsruimte open te maken, zodat de Demer zowel voor de directe nabijheid, als voor heel het park 'beleefbaar' wordt.

campus versus park

Het Kapermolenpark wordt aan zuid- & oostzijde omringd door de campus. Momenteel vormt het park een eiland binnen deze bebouwde structuur. Om een maximale spoeling te realiseren tussen de entiteiten park en campus wordt een ruimtelijke en functionele verweving voorzien. De campus dringt het park binnen en het park kent zijn uitlopers in de campus, wat convergeert tot het 'campuspark'. Dit vraagt een zorgvuldige inpassing van het nieuwe programma en nieuwe gebouwen. Om de ruimtelijke openheid te verzekeren wordt het programma opgedeeld in verschillende paviljoenen, die als sculpturen zijn ingepland.

uitnodigende geste

Om een visuele versnippering van het park tegen te gaan worden deze paviljoenen geclusterd in de zuidwestelijke hoek van de site. Deze functies in de oksel van het park, tussen Elfde-Liniestraat en Koning Boudewijnlaan, kunnen de toegang tot het domein activeren. Daarnaast wordt ook gestreefd naar het open maken van de dichte begroeiing langs de randen. Zo kan bij benadering van het park vanuit het stadscentrum een open en uitnodigend beeld gecreëerd worden. Omwille van het gesloten karakter vandaag is dit als publieke ruimte moeilijk leesbaar.

De toren met starterswoningen op de hoek vormt de bekroning van deze toegang. De toren staat als een 'Slanke Dame' langs de toegang van het park en kan voor de stad een baken vormen. Vanaf dit punt vormt enerzijds een doorzicht naar het park en de Demervallei, en anderzijds de 'rode loper' een uitnodigend gebaar voor het park. Deze rode loper verbindt als drager de verschillende functies in het park en mondt uit in het dieperliggende zuivere parkfunctie.

fotografie: Kolmont

Delen

diversiteit van functies

Binnen de site kunnen de verschillende functies een meerwaarde bieden voor zowel de campus, het stadscentrum van Hasselt als het park zelf. Een nieuw binnen-en buitenzwembad krijgt onderkomen dieper in het park. Het wordt ingepland langs de Koning Boudewijnlaan, in lijn met een tweede gebouw, dat plaats biedt aan ondersteunende functies zoals een fitness en een kantoor. Het grote niveauverschil langs deze laan geeft de mogelijkheid het parkeren te organiseren onder een 'canopée'. Deze structuur laat parkeermogelijkheid toe terwijl het groene landschap erboven visueel doorloopt. De inpassing van het zwembad en de private ontwikkeling in deze structuur en het glooiend landschap zorgen er voor dat deze als een 'lanterneau' in het parklandschap staan.

wonen in het park

Daarnaast krijgt wonen op verschillende schalen een plek in het Kapermolenpark. In de oksel tussen Elfde-Liniestraat en Koning Boudewijnlaan worden starterswoningen gerealiseerd in de Slanke Dame. Deze woontoren zal voor het park een baken vormen naar de stad toe, en zal aangenaam wonen creëren op een centrale locatie in een open omgeving. Dieper in het park krijgen 3 paviljoenen met studentenkamers plaats. Deze zijn geclusterd, maar tegelijk wordt voldoende afstand gecreëerd zodat het park ruimtelijk en visueel kan doorlopen. Elk gebouw wordt verhoogd zodat enkel een inkomgeheel het maaiveld aanraakt. Hierdoor ontstaan functionele overdekte ruimtes voor studenten, maar kan tevens het maaiveld van het park onder de gebouwen doorlopen.

Het campuspark kan ten slotte ook intern een meerwaarde bieden voor nieuwe geïntegreerde functies. Het wonen, verblijven, sporten, ... kan zo ook genieten van de groene, visuele openheid die door dit campusmodel wordt gecreëerd.

lees meer over het project Campuspark Hasselt

Ligging

Kapermolenpark, Elfde-Liniestraat / Koning Boudewijnlaan Hasselt

Opdrachtgever

Kolmont Woonprojecten

Samenwerking

Sweco

Onderscheiding

winnend wedstrijdontwerp (team: Samenwerkingsverband Hasselt: Artabel - POLO Architects - Grontmij - Kolmont Woonprojecten - Vanhout - ACH Bouw & ACH Construct - Lotec & Cegelec

Meer Projecten

Rode Kruis Zuienkerke

Yust Antwerpen

Louise Marie Antwerpen

Hanoi Medical University & Ho Chi Minh City University of Medicine and Pharmacy Vietnam

Cadiz Antwerpen

Minerve Edegem

studentenhuisvesting Barcelona

De Koolputten Waasmunster

Kortrijk Business Park

toison d'or masterplan

De Smidse Leuven

Elysia Park Edegem

Parkzicht Antwerpen

House A

House Z

Campus Gallaitsite Schaarbeek

Topsportinternaat Wilrijk

Vlaams Administratief Centrum Gent

Ambulant Centrum Leuven

Louise Marie Antwerpen

Mobiliteitshub Mechelen

Rode-Kruisplein Mechelen

Campuspark Hasselt

Kop Boulevard Enschede

Congrescentrum KAVA

Kasterlinden Sint-Agatha-Berchem

Gemeenschapscentrum Xaverianen Brugge

Prins Kavelhof Brasschaat

Eksterlaer Deurne

Schelde-Eiland Oudenaarde

Rode Kruis Mechelen

Rode Kruis Mechelen

Vrijetijdscomplex Waasmunster

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Sporthal Gooreind

Studentenhuisvesting De Vesten Leuven

Vrijetijdscomplex Waasmunster

Burchtstraat Leuven

Kanaalstraat Herentals

Clarenhof Mechelen

Drijhoek Geel

Gandhilaan Hoboken

Hemixveer Hemiksem

Brouwerij De Koninck Antwerpen

India-Natie Antwerpen

Kaai Nieuw Zuid Antwerpen

Grand Yard Antwerpen

Luchtbal Torenblokken Antwerpen

Manchesterlaan Antwerpen

Napoleonkaai Antwerpen

Rabot Gent

Culturele Centra Antwerpen

Cultuurcentrum Gravenhof Hoboken

Vrijetijdscentrum De Schelde Zandvliet

Cultuurcentrum 252 CC Ekeren

Koloniënstraat Brussel

Loft B

Telenet Mechelen

Burcht Singelberg Kallo

Inbev HQ Leuven

MAVA Steenokkerzeel

OM Partners Wommelgem

Telenet HQ Mechelen

Gasthuisberg Leuven

LUCA School of Arts - Campus Sint-Lukas Brussel

Quadrivium KU Leuven

Arenberg cluster B Leuven

Inbev technical centre Leuven

Wetenschapspark Genk-Waterschei

Bruul Mechelen

Businesspark 16 Melsele

Bavière Luik

Nieuw Zuid Antwerpen

Coppenskazerne Brasschaat

Arenberg Leuven

Inbev masterplan Leuven

Helix Antwerpen

Coppenskazerne Brasschaat

Congrescentrum KAVA