Student Residence with Social Ambitions

New resident hall creates a place of interaction for the university community in Barcelona

Persbericht  04/11/2019

The new Diagonal-Besòs Campus in Barcelona is an innovation centre where internationally acclaimed education, research and technology transfers come together. An international team, Belgium based POLO Architects, project developer LIFE and Spain based Maria Diaz Blanco Architecture, boosted the campus by designing a residence for students, teaching staff and researchers. The winning competition design strengthens the campus' position as a social centre and meeting place in the centre of the Forum district, a part of Barcelona in full development.

wide range of perspectives

The new campus has become a compact urban unit. Buildings rise up like sculptures along Ronda Litoral and brilliantly symbolise what the campus wants to be: a collection of knowledge and exchanging ideas, of education and research for students, professors and researchers, in a contemporary and open environment with a promising and sustainable vision of the future.

The structure of the residence for students, teaching staff and researchers embraces a central green patio allowing daylight to enter into all corners of the building. The patio reaches all the way down to floor -1. The inner garden provides residents with shelter from urban noise. The generous entrance is an extension of the wooden deck and opens up the building to the street side with a welcoming gesture.

POLO Architects and Maria Diaz Blanco Architecture designed a living space in which required spatial limitations were turned into qualities. An overhang on the second floor ensures a smooth alignment of the buildings along Ronda Litoral. This results in an articulated building with an imposing base. Building height limitations inspired the rooftop terrace. The structure boasts interesting cross-sections with a wide range of horizontal, vertical and diagonal perspectives.

rooftop terrace with a sea view

The building contains 191 residential units accessible through outdoor walkways around the patio doubling as balconies for the units. The strategically located sanitary facilities split the compact rooms into various spaces with a view on the central patio or a street view.

Movable solar panels on the outer facade counteract the student units' repetitive nature. White painted concrete panels alternated with aluminium accents give the building its own character that simultaneously flirts with the existing structure's textures and colours.

The project offers an outdoor swimming pool and an urban rooftop terrace with sea view. The inclusion of community functions on top of residential purposes clearly shows the social ambition of this project and turns the Diagonal-Besós campus into a compact city within a metropolis.

The residence for students, teaching staff and researchers boosts the Diagonal-Besòs Campus, improves its integration with its surroundings and turns it into a place of interaction for the university community, local residents and businesses.

Register at the bottom of this page to download high-resolution images.

download PRESS RELEASE Diagonal Besòs Student Residence

Aldo Amoretti

Delen

facebook linkedin twitter
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
Ligging

Diagonal / Ronda Litoral, Barcelona (ES)

Oppervlakte

8.875 m²

Status

realised

Opdrachtgever

L.I.F.E.

Samenwerking

MDBA Architects

Onderscheiding

winning competition design

OVER POLO Architects

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een architectenbureau met meer dan 100 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een bureau voor stedenbouw, architectuur & interieur met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO Architects is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO Architects zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Architects Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO Architects persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO Architects gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

Multifunctionele campus Gallaitsite verwelkomt 1000+ studenten in 2020

Persbericht 29/08/2019
Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Op de Gallaitsite in Schaarbeek, gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, wordt een nieuwe campus ontwikkeld waar een kleuter-, basis-, tiener-, secundaire school en jeugdcentrum hun plek vinden. Het winnende ontwerp van POLO Architects is het resultaat van intens onderzoek en dialoog tussen architect, opdrachtgever en gebruikers.
Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht 05/07/2019
Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.
BAREFOOT LUXURY

BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht 20/06/2019
Nabij Mindelo, hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende rotsachtige hellingen. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokaal ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.
POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.
Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht 04/06/2019
Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.
Rode Kruis Zuienkerke

Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht 26/03/2019
In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.
UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.
start verkoop project Minerve Edegem

start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht 04/12/2018
Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.
De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht 14/11/2016
De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.