start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht  04/12/2018

Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.

In de eerste fase, die tegen 2021 klaar moet zijn, worden zestig appartementen en zestien woningen gerealiseerd van de hand van POLO Architects. Tegen 2025 moet de oude bedrijfssite 350 nieuwe woningen huisvesten omgeven door 23.500 vierkante meter groen. Tussen de woonblokken komen drie parkzones, twee speeltuinen en een groene rustzone. Daarnaast voorziet het gebied ook acht collectieve en 59 private tuinen.

transformatie van oude fabriekssite tot nieuwe groene wijk

De voormalige bedrijfssite van Agfa-Gevaert naast Fort V te Edegem is al jaren niet meer in gebruik. Door verdwenen activiteit staan de fabriekspanden leeg. Het grootste deel van de site bestaat uit verharde oppervlakken wat de waterhuishouding niet ten goede komt. Omliggende straten hebben geregeld te kampen met ernstige wateroverlast.

Architecten Achtergael en OMGEVING tekenden het masterplan voor de brownfieldsite. De transformatie omvat de sloop van weinig waardevolle industriële loodsen, het saneren van vrijgekomen grond en het oplossen van de rioleringsproblematiek van de wijdere buurt. Rond kwalitatieve publieke ruimtes worden wonen en andere functies georganiseerd. Industrieel erfgoed krijgt een centrale plek in het plan.

pioniersproject

Het project van POLO Architects wordt als eerste gerealiseerd op de site. Zestig appartementen en zestien woningen zijn georganiseerd rond een privaat binnenhof.

Het zuidwestelijke balkvolume biedt plaats aan 16 woningen; compacte starterswoningen, doorgroeiwoningen en bredere percelen met ruimere woningen. De grote diversiteit van woningtypes resulteert in een dynamisch gevelbeeld met afwisselende bouwhoogtes.

“Tijdens die eerste fase lanceren we een gloednieuw concept”, benadrukt Nicolas Bearelle, CEO van Revive. “Vier van de zestien woningen worden zogenoemde groeiwoningen. Dat zijn huizen van twee verdiepingen waar alles voorzien is om er op termijn nog een derde bouwlaag op te zetten. Zo kunnen jonge koppels eerst een betaalbare woning op maat kopen om er later op uit te breiden wanneer bijvoorbeeld hun gezin uitbreidt of wanneer ze meer financiële ademruimte hebben.”

De toevoeging van een U-vormig volume langs de noordoostzijde van de balk omsluit het geheel. Een binnenhof ontstaat. Deze nieuwe ruimte, ingericht als parktuin, zorgt voor samenhang, overzicht en intimiteit .

60 appartementen worden ondergebracht in het omsluitende volume. Wisselende bouwhoogtes en enkele hoogteaccenten bieden een grote diversiteit aan woningtypes en - groottes. In- en uitsprongen in het bouwvolume creëren terrassen en daktuinen.

respect voor Industrieel erfgoed

De gevels, opgetrokken uit rode baksteen, verwijzen naar de aangrenzende industriële loods, dewelke gerenoveerd en geïntegreerd wordt in het nieuwe masterplan. Een gelaagde compositie bestaande uit verschillende metselwerk verbanden in het nieuw opgetrokken volume verwijst naar het vakmanschap van de eeuwenoude baksteenbouwkunst.

duurzame wijk

De nieuwe woonwijk zet duurzaamheid op de eerste plaats: zo worden fossiele brandstoffen volledig geweerd, wordt er stevig ingezet op duurzaam watergebruik en worden de oude gebouwen gerecycleerd als fundering van de wegen. Ook de mobiliteit op de site wordt bekeken in het voordeel van voetgangers en fietsers.

Het pioniersproject van POLO Architects zet de transformatie in gang van een oude fabriekssite tot nieuwe groene wijk met woonerven, pleinen en parken.

www.minerve.info

download PERSTEKST Start verkoop project Minerve Edegem

3D: Revive

Delen

facebook linkedin twitter
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
Ligging

Fort V- straat, Edegem

Oppervlakte

12.380 m²

Status

in uitvoering

Opdrachtgever

Revive

Samenwerking

Architecten Achtergael & OMGEVING

OVER POLO Architects

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een architectenbureau met meer dan 100 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een bureau voor stedenbouw, architectuur & interieur met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO Architects is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO Architects zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Architects Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO Architects persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO Architects gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

Student Residence with Social Ambitions

Student Residence with Social Ambitions

New resident hall creates a place of interaction for the university community in Barcelona

Persbericht 04/11/2019
The new Diagonal-Besòs Campus in Barcelona is an innovation centre where internationally acclaimed education, research and technology transfers come together. An international team, Belgium based POLO Architects, project developer LIFE and Spain based Maria Diaz Blanco Architecture, boosted the campus by designing a residence for students, teaching staff and researchers. The winning competition design strengthens the campus' position as a social centre and meeting place in the centre of the Forum district, a part of Barcelona in full development.
De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

Multifunctionele campus Gallaitsite verwelkomt 1000+ studenten in 2020

Persbericht 29/08/2019
Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Op de Gallaitsite in Schaarbeek, gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, wordt een nieuwe campus ontwikkeld waar een kleuter-, basis-, tiener-, secundaire school en jeugdcentrum hun plek vinden. Het winnende ontwerp van POLO Architects is het resultaat van intens onderzoek en dialoog tussen architect, opdrachtgever en gebruikers.
Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht 05/07/2019
Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.
BAREFOOT LUXURY

BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht 20/06/2019
Nabij Mindelo, hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende rotsachtige hellingen. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokaal ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.
POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.
Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht 04/06/2019
Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.
Rode Kruis Zuienkerke

Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht 26/03/2019
In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.
UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.
De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht 14/11/2016
De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.