Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht  26/03/2019

In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.

Waar bij de meeste zorggebouwen de nadruk op functionaliteit ligt, veelal gedacht vanuit de behandelaar en het proces, stellen de architecten de gebruiker centraal. Patiënt wordt gast.

vakantie zonder beperkingen

POLO Architects ontwierp in opdracht van Rode Kruis-Vlaanderen een vakantieoord in de West-Vlaamse polders. Mensen die door ziekte, ouderdom, een lichamelijke of geestelijke beperking of sociale omstandigheden moeilijk met vakantie kunnen gaan, kunnen in Domein Polderwind toch tot rust komen, al dan niet samen met hun mantelzorgers.

“Het mocht er niet echt uitzien als een zorghotel.”, benadrukt Sofie Lambert, projectarchitect. “Alleszins niet voor zij die zelf geen zorg nodig hebben. Voor ouders, partners, familie, vrienden. Alle voorzieningen zouden aanwezig zijn, maar alleen de zorgbehoevenden zelf zouden dat mogen ervaren.”

blik van 360°

Het zorghotel te Zuienkerke ligt naast een grote waterplas in een ruig natuurlandschap. In iedere richting zijn er mooie en weidse zichten. Het ontwerp weigert hiërarchie aan te brengen in de oriëntatie op het landschap. Daarom is het een cirkelvormig gebouw – of beter, een stapeling van een dubbele 'torus' met ongelijk middelpunt – dat een blik van 360° op de omgeving werpt.

“Vinden mensen met een beperking voldoende vlot hun weg in het gebouw? Voor ons was dat een essentiële vraag”, vertelt Thibaut Gevers, projectarchitect. “De indeling van het gebouw is zo bedacht dat iedereen zich er beter door voelt. Dat de gasten zoveel mogelijk zelfstandig kunnen handelen, zonder stress. De ronde vorm op zich draagt bij aan de logica van de looproutes. In een cirkelvormig volume kan je niet of alleszins moeilijk verdwalen. Of je nu links of rechts gaat, altijd zal je op hetzelfde punt uitkomen.”

introversie versus extraversie

Het lage gebouw met houten gevels stelt zich bescheiden op in het landschap. De dubbele torus omsluit een binnenpatio waar bewoners en bezoekers beschutting vinden tegen de harde zeewind. De benedenverdieping is doorwaadbaar en transparant. Er loopt een wandelpad dwars door het gebouw. Jongeren van het nabijgelegen tentenkamp of wandelaars kunnen er passeren of iets gaan drinken in de cafetaria. Het publieke plein en de gemeenschappelijke functies op de benedenverdieping – zoals cafetaria, wellness en fitness – benadrukken de sociale beleving van vakantie.

“Het hotel heeft een even introvert als extravert karakter, waarbij die dualiteit op soms heel subtiele wijze tot uiting komt. Zo ontplooit de binnentuin zich als een intieme plek waar je je zonder schroom kan terugtrekken. De publieke ruimtes liggen dan weer aan de buitenzijde van de cirkel. Daar opent het gebouw zich volledig naar de omgeving door de kamerhoge glaspartijen. Waar de drie toegangssassen zijn gepositioneerd kan je zelfs volledig doorheen het gebouw kijken, van het domein tot in de binnentuin.”, verduidelijkt Thibaut Gevers.

Viersterrenhotel met A+ label voor toegankelijkheid

Terwijl de benedenverdieping in het teken staat van samen-zijn en ontmoeting, biedt de verdieping meer privacy en rust. De gastenkamers liggen aan de buitenzijde van de torus en genieten elk van een uniek zicht op het landschap. Aan de binnenzijde bevinden zich de gang en een collectief terras dat uitkijkt op de patio. In de meer afgeschermde ontspanningsruimten kunnen de gasten alleen zijn, maar toch het collectieve gebeuren gadeslaan.

“Je moet het gevoel hebben een luxueus hotel binnen te stappen, geen zorgcentrum. Elk element van het interieur werd dan ook tot in het kleinste detail uitgetekend. Het hele project moest een totaalbeleving worden, een soort van Gesamtkunstwerk waarbij architectuur en interieur een meerwaarde vormen voor elkaar”, vertelt interieurarchitect Bea Geboers. “We kozen voor een sobere vormgeving met hoofdzakelijk warme materialen zoals hout en fineer en een zacht kleurenpalet in lijn met het landschap.”

Speciale zorgvoorzieningen en hulpmiddelen werden zo geïntegreerd dat ze enkel opvallen voor wie effectief zorg nodig heeft. Het gaat om soms kleine details. De kasten op de kamers hebben bijvoorbeeld geen bodem, zodat je er gewoon met de rolstoel in kan rijden. Of neem de bar in het restaurant. Die is opgedeeld in twee stukken: een hoger gedeelte voor de barman en een lager op tafelhoogte, zodat ook mensen met een rolstoel er op een gemakkelijke manier gebruik van kunnen maken. Voor jou en mij zijn die toevoegingen eigenlijk onzichtbaar, voor de mensen die er nood aan hebben zijn ze van grote waarde.

Zorgbehoeften staan dan wel centraal in dit viersterrenhotel met 92 bedden, maar iedereen is welkom. Dit pareltje geeft zorgarchitectuur een nieuwe dimensie.

www.domeinpolderwind.be

download PERSTEKST Rode Kruis Zuienkerke
download PLANNEN Rode Kruis Zuienkerke

Stijn Bollaert - Bob Reijnders

Delen

Ligging

Domein Polderwind, Zuienkerke

Oppervlakte

4.582 m²

Status

gerealiseerd

Opdrachtgever

Rode Kruis-Vlaanderen

Samenwerking

LAND landschapsarchitecten

Onderscheiding

winnend wedstrijdontwerp / nominatie I2C Awards 2015 / nominatie DEZEEN Awards 2018

OVER POLO Architects

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een architectenbureau met meer dan 100 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een bureau voor stedenbouw, architectuur & interieur met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO Architects is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO Architects zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Architects Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO Architects persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO Architects gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

Multifunctionele campus Gallaitsite verwelkomt 1000+ studenten in 2020

Persbericht 29/08/2019
Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Op de Gallaitsite in Schaarbeek, gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, wordt een nieuwe campus ontwikkeld waar een kleuter-, basis-, tiener-, secundaire school en jeugdcentrum hun plek vinden. Het winnende ontwerp van POLO Architects is het resultaat van intens onderzoek en dialoog tussen architect, opdrachtgever en gebruikers.

POLO Architects wint architectuurwedstrijd Internaat Hasselt

nieuwe Topsportschool en vernieuwde Hotelschool krijgen verbinding in de vorm van een internaat

Persbericht 26/08/2019
POLO Architects, Democo, Arcadis en Buro Landschap winnen de architectuurwedstrijd voor het Internaat aan de Elfde-Liniestraat in Hasselt. Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap fusioneert drie Hasseltse internaten tot één (groot) nieuwbouw internaat voor 150 studenten uit de naburige Topsportschool en Hotelschool. Het winnend wedstrijdontwerp creëert een geborgen, doordeweekse thuis voor jongeren te midden van een nieuwe groene campus in volle ontwikkeling.

Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht 05/07/2019
Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.

BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht 20/06/2019
Nabij Mindelo, hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende rotsachtige hellingen. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokaal ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.

Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht 04/06/2019
Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.

start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht 04/12/2018
Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.

De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht 14/11/2016
De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.