Quartz kantoren Brussel opgeleverd

een open huis waar gewerkt én geleefd wordt

Persbericht  10/07/2020

De Europese wijk van Brussel is een kantoorgebouw rijker. Het door POLO Architects ontworpen nieuwbouwproject Quartz in opdracht van Cofinimmo werd zopas opgeleverd. VK Architects & Engineers (technieken & facade engineering) en aannemer BPC, filiaal van de groep CFE, werkten mee aan het duurzame kantoorproject dat het 'Excellent' BREEAM certificaat in ontwerpfase behaalde. Na afwerking van het interieur wordt Quartz de thuisbasis van de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA).

open huis

Het project, strategisch gelegen op een hoekperceel langs de Kunstlaan, vlakbij de kleine Brusselse ring en het Warandepark, heeft iets verrassends fris. Inox gordijnen verwijzen naar een ‘open huis’. De metafoor stelt het vastgeroeste idee van een anoniem kantoorgebouw bij naar een huiselijke plek waar gewerkt én geleefd wordt. Op sommige plaatsen kan je door de grote glaspartijen rechtstreeks tot in de achterliggende tuin kijken. Ook via de toegang van de ondergrondse parking, langs de voorzijde van het gebouw, krijgt de voorbijganger zicht op het groen van de binnentuin.

De gemarkeerde toegang, strategisch gepositioneerd op de hoek van het gebouw, nodigt uit tot de genereuze lobby, ontworpen en geproportioneerd als een plaats van ontmoeting. Een atrium op het gelijkvloers strekt zich een niveau naar beneden uit om daglicht naar de lager gelegen tuinverdieping te brengen. Een zwevende buitentrap, uitgewerkt in architectonisch beton, maakt verbinding tussen het gelijkvloers en de uitgegraven tuin. Het dubbelhoge auditorium biedt kwaliteiten qua ruimtelijkheid, lichtinval en relatie met de tuin.

twee gezichten

Het gebouw is opgetrokken uit beton en glas. Negen vloerplaten wikkelen zich rond een centrale kern. Alle gevels hebben genereuze, verdiepingshoge glaspartijen. Extra perforaties verbinden de kantoorplateaus, vides en interne trappen versterken team work. Royale lichtinval en verrassende uitzichten dragen bij tot kwaliteitsvol samenwerken. Het dakterras op de 6de verdieping doet dienst als ontmoetingsplek.

Het verschil in karakter van de omliggende straten en de oriëntatie van de gevels bepalen het gevelontwerp. Het gebouw heeft twee gezichten. Ten zuiden, langs de smalle Jozef II-straat, houdt een zonwering van grote, horizontale lamellen de hoogstaande zomerzon buiten. Langs de westkant staat de zon laag en hebben horizontale lamellen weinig effect. Voor deze gevel langs de uitermate brede Kunstlaan wordt gekozen voor een eerder extravert karakter. Gevlochten inox gordijnen kunnen naargelang de stand van de zon elektrisch open- of dichtgeschoven worden.

volumetrisch spel

Een volumetrisch spel van horizontaal gestapelde plateaus maakt de shift tussen de verschillende heersende bouwhoogtes langs de Jozef II-straat en de Kunstlaan.

Op niveau van het maaiveld wordt de gevel langs de Jozef II-straat teruggetrokken ten opzichte van de rooilijn. Hierdoor gedraagt het hoofdvolume zich als een ‘zwevend’ volume en wordt een zicht op de binnentuin gecreëerd. Ook langs de Kunstlaan lijkt het gebouw te zweven door het hoogteverschil van bijna twee meter op te vangen door een donkere plint uit natuursteen, aansluitende op de glaspartijen.

Quartz is een hoogwaardig, duurzaam kantoorgebouw van de 21ste eeuw dat de leef- en werkkwaliteit van zijn gebruikers centraal zet. De gevel van glas, wit architectonisch beton en inox gordijnen maakt de vooruitstrevende kwaliteiten van het project zichtbaar in de rij van anonieme gebouwen.

-
Registreer je onderaan deze pagina om hoge resolutie afbeeldingen te downloaden.

download PLANNEN
download PRESS RELEASE Quartz offices in Brussels delivered
download PERSTEKST Quartz kantoren Brussel opgeleverd
téléchargez COMMUNIQUÉS DE PRESSE Bureaux Quartz Bruxelles achevés

Stijn Bollaert

Delen

facebook linkedin twitter
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
Ligging

Kunstlaan / Jozef II-straat, Brussel

Oppervlakte

8.593m²

Status

gerealiseerd

Opdrachtgever

Cofinimmo

Onderscheiding

winnend wedstrijdontwerp

OVER POLO Architects

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een architectenbureau met meer dan 100 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een bureau voor stedenbouw, architectuur, interieur & onderzoek met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO Architects is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO Architects zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Architects Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO Architects persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO Architects gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

Bij de herbestemming van de Silo’s en Molens van Orshoven in Leuven bouwt POLO Architects circulair

Bij de herbestemming van de Silo’s en Molens van Orshoven in Leuven bouwt POLO Architects circulair

circulaire reconversie van historisch erfgoed tot maakleerplek

Persbericht 06/07/2020
De Vaartkom is binnenkort een pilootproject rijker; de bekende Silo’s en de aangrenzende Molens Van Orshoven worden tijdelijke ingericht als maakleerplek. Het experimentele stadsproject zet in op creativiteit, innovatie en samenwerking tussen verschillende sectoren. POLO Architects’ circulaire visie op de reconversie won de ontwerpwedstrijd. De nadruk ligt niet alleen op duurzame materialen en technieken maar ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat een gebouw moeiteloos een tweede leven krijgt?
Mobiliteitshub Mechelen genomineerd voor de Publica Awards 2020

Mobiliteitshub Mechelen genomineerd voor de Publica Awards 2020

Stem mee voor de publieksprijs

Persbericht 23/03/2020
De toekomstige Mobiliteitshub aan de Eandissite in Mechelen is genomineerd voor de Publica Awards 2020 in de categorie Urban Development, Infrastructure & Mobility. Met de uitreiking van deze awards worden lovenswaardige overheidsprojecten in de schijnwerpers geplaatst. Door uw stem uit te brengen maakt het iconisch project kans op de publieksprijs.
Student Residence with Social Ambitions

Student Residence with Social Ambitions

New resident hall creates a place of interaction for the university community in Barcelona

Persbericht 04/11/2019
The new Diagonal-Besòs Campus in Barcelona is an innovation centre where internationally acclaimed education, research and technology transfers come together. An international team, Belgium based POLO Architects, project developer LIFE and Spain based Maria Diaz Blanco Architecture, boosted the campus by designing a residence for students, teaching staff and researchers. The winning competition design strengthens the campus' position as a social centre and meeting place in the centre of the Forum district, a part of Barcelona in full development.
De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

Multifunctionele campus Gallaitsite verwelkomt 1000+ studenten in 2020

Persbericht 29/08/2019
Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Op de Gallaitsite in Schaarbeek, gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, wordt een nieuwe campus ontwikkeld waar een kleuter-, basis-, tiener-, secundaire school en jeugdcentrum hun plek vinden. Het winnende ontwerp van POLO Architects is het resultaat van intens onderzoek en dialoog tussen architect, opdrachtgever en gebruikers.
Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht 05/07/2019
Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.
BAREFOOT LUXURY

BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht 20/06/2019
Nabij Mindelo, hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende rotsachtige hellingen. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokaal ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.
POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.
Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht 04/06/2019
Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.
Rode Kruis Zuienkerke

Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht 26/03/2019
In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.
UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.
start verkoop project Minerve Edegem

start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht 04/12/2018
Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.
De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht 14/11/2016
De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.