POLO, archipelago & VK renoveren Erasmushogeschool Campus Jette

onderwijscampus van de toekomst nodigt uit tot ontmoeting

Persbericht  21/03/2022

De Brussels Health Campus in Jette, een vruchtbare interactie tussen UZ Brussel, VUB & Erasmushogeschool Brussel, behoort tot de medische wereldtop. De Erasmushogeschool (EhB) wenst haar bestaande infrastructuur in de zuidelijke punt van de site uit te bouwen tot innovatieve onderwijscampus. Een doorgedreven renovatie dringt zich op. Het team POLO - archipelago - VK Architects & Engineers won de ontwerpopdracht.

Hun visie op de onderwijscampus van de toekomst werd gekozen op basis van de re-integratie van het gebouw in de omgeving, de heldere leesbaarheid & circulatie, de aandacht voor de gebruiker en de duurzame renovatiestrategie. De komende maanden wordt het voorontwerp verder uitgewerkt in samenspraak met studenten, docenten en werknemers.

re-integratie van het gebouw in de omgeving

Het gebouw zelf dateert van begin jaren tachtig. Verschillende gebouwdelen kregen door de jaren een update. Deze versnipperde ingrepen hebben een negatief effect op de leesbaarheid en herkenbaarheid van de campus. De indeling van het gebouw strookt niet meer met de hedendaagse opvattingen en onderwijsfilosofie, die inspelen op meer flexibiliteit, openheid en multi-inzetbaarheid. Het complex oogt introvert wat in contrast staat tot de open leercultuur waarnaar gestreefd wordt binnen de hogeschool.

Vandaag biedt de campus van de Erasmushogeschool Brussel weinig kwalitatieve buitenruimtes aan waardoor de relatie met haar omgeving gering blijft. De huidige omgevingsaanleg is verhard en gefocust op automobiliteit. De verbinding met de omringende bossen is beperkt. Het toekomen is moeilijk leesbaar en fietsinfrastructuur is minimaal.

“De ligging van het campusgebouw vormt een van de vertrekpunten van het voorontwerp. De zuidelijke inplanting op de Brussels Health Campus is een troef. Van hieruit heb je unieke zichten op Brussel en omgeving. Het gebouw grenst aan de rand van de bossen. Het ontwerp zet maximaal in op belevingswaarde, zowel binnen als buiten.” Clara Van Geel – projectarchitect archipelago

De renovatie start van een heldere ruimtelijke organisatie. Het gebouw krijgt hierbij twee duidelijk verschillende flanken. De noordzijde sluit aan bij de Brussels Health Campus en zal voornamelijk verhard zijn. De zuidzijde sluit aan bij de omringende bossen en zal als groenzone worden voorzien. Op basis van deze organisatie wordt de mobiliteit rond de campus herdacht zodat gevaarlijke kruisingen tussen automobilisten en fietsers/voetgangers worden vermeden.

heldere leesbaarheid & circulatie

Een nieuwe rondgang 'the loop' structureert de interne circulatie. De toegevoegde circulatiebrug ontsluit en geeft leesbaarheid op alle verdiepingen. ‘The loop’ wordt geanimeerd door ontmoetingsplaatsen zoals een studentenrestaurant, een auditorium, een bibliotheek en een co-working zone. Deze ruimtes worden verspreid over het campusgebouw om onderlinge kruisbestuiving tussen studenten, docenten en werknemers aan te moedigen. Ze staan ook maximaal in contact met aangrenzende buitenruimtes die in het nieuwe ontwerpvoorstel elk over hun eigen gebruik en sfeer beschikken.

ontwerp waar de gebruiker centraal staat

De gebruikers van het gebouw kunnen op diverse en dynamische manieren samenwerken, van formeel tot informeel, van groepswerken tot online vergaderen. In het ontwerp worden een veelheid aan ‘plekken’ aangeboden. Dit maakt flexibel werken mogelijk, wat resulteert in een uiterst efficiënt ruimtegebruik.

“Erasmushogeschool Brussel stelt haar campussen open als werkplek voor studenten, alumni, werkveld en de Brusselse omgeving. Zorgvuldig gekozen architecturale interventies ondersteunen nieuwe werk- en leervormen en creëren een open leercultuur. De onderwijscampus van de toekomst nodigt uit onderwijs te volgen, onderzoek te doen, te werken én elkaar te ontmoeten.” Jan Verbeeck – diensthoofd Patrimonium Erasmushogeschool Brussel

De perspectieven van de eindgebruikers staan centraal in het architecturale ontwerpproces. Het gebruik van het gebouw en zijn omgeving worden verkend door middel van gewoonten en handelingen van potentiële gebruikers. Met behulp van persona's, scenario's en gebruikersreizen worden de sterktes en zwaktes van het ontwerp duidelijk en waar nodig bijgestuurd. Deze methodiek van scenario based design helpt de architecten om inclusief te ontwerpen en resulteert in een gebruiksvriendelijk en flexibel project met nadruk op diversiteit en toegankelijkheid.

duurzame renovatiestrategie

Het ontwerpteam trekt de kaart van duurzaamheid en circulariteit – zowel met materiaalkeuze als energiestromen. Zo bestaat de gevelafwerking uit geprofileerde staalplaten en een betonnen plint. Er wordt bewust gekozen voor een demonteerbare, onderhoudsvriendelijke gevel met een lage milieu impact.

“Door maximale vrijheid na te streven met minimale interventie, geven onze stabiliteitsingenieurs waarde aan het circulair bestaansrecht van de huidige structuur. Dit door met beperkte, maar gerichte ingrepen de architecten de vrijheid te geven om een open, toegankelijk en divers programma te ontwikkelen op de campus.” – Bram Derudder, projectmanager stabiliteit VK Architects & Engineers

Zorgvuldig gekozen ingrepen geven het gebouw de technische en akoestische upgrade die het naar hedendaagse norm verdient. Op basis van performance based design wordt behouden wat goed is en geoptimaliseerd waar nodig zodat deze campus een plek wordt waar studenten, docenten en werknemers graag tijd doorbrengen.

download PERSTEKST POLO, archipelago & VK renoveren Erasmushogeschool Campus Jette

Delen

facebook linkedin twitter
Ligging

Laarbeeklaan, Jette

Oppervlakte

18.540 m²

Opdrachtgever

Erasmushogeschool Brussel

Samenwerking

TV: POLO - archipelago - VK Architects & Engineers

OVER POLO

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een creatief platform met meer dan 120 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een platform voor stedenbouw, architectuur, interieur & onderzoek met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

Kortrijk Business Park gerealiseerd

Kortrijk Business Park gerealiseerd

monumentaal kantoorgebouw markeert kop Beneluxpark

Persbericht 02/02/2022
Kortrijk - Als je op de E17-autosnelweg de afrit Hoog Kortrijk neemt, zie je het gebouw al van ver opdoemen. Het verschijnt als een krachtige monoliet of een versterkte burcht. Maar hoe dichter je nadert, hoe meer de robuustheid plaats maakt voor verfijning en detail. POLO ontwierp het kantoorgebouw in opdracht van Verstraete Development.
Vrijetijdscomplex De Meermin Waasmunster gerealiseerd

Vrijetijdscomplex De Meermin Waasmunster gerealiseerd

nieuwbouw sport-, cultuurcentrum, theaterzaal & bibliotheek nodigen uit tot ontmoeting

Persbericht 25/05/2021
Waasmunster - Met de keuze voor herlocatie van het vrijetijdscomplex 'De Meermin' aan de Abdij van Roosenberglaan, in het hart van Waasmunster, kiest de gemeente voor de verdere versterking van haar dorpskern. De combinatie van een sport- en cultuurprogramma biedt een uitzonderlijke kans om mensen van vele levensstijlen en leeftijden bij elkaar te brengen. Een opmerkelijke synergie komt tot bloei tussen de kleinschalige rijkdom van het dorpsleven en het nieuwe multifunctionele programma.
Red Lions en Red Panthers krijgen een thuis

Red Lions en Red Panthers krijgen een thuis

bouw gestart ‘Center of Excellence’ voor het Belgische hockey

Persbericht 18/02/2021
Antwerpen - Met de bouw van een topsportcentrum op het Wilrijkse plein krijgen de Red Lions en Red Panthers waar ze recht op hebben; een ‘high performance’ trainingscentrum maar bovenal een thuis. POLO Architects en de Vlaamse hockeyliga (VHL) realiseren het ‘Center of Excellence’ met de steun van de stad Antwerpen en het gewest Vlaanderen.
Quartz kantoren Brussel opgeleverd

Quartz kantoren Brussel opgeleverd

een open huis waar gewerkt én geleefd wordt

Persbericht 10/07/2020
De Europese wijk van Brussel is een kantoorgebouw rijker. Het door POLO Architects ontworpen nieuwbouwproject Quartz in opdracht van Cofinimmo werd zopas opgeleverd. VK Architects & Engineers (technieken & facade engineering) en aannemer BPC, filiaal van de groep CFE, werkten mee aan het duurzame kantoorproject dat het 'Excellent' BREEAM certificaat in ontwerpfase behaalde. Na afwerking van het interieur wordt Quartz de thuisbasis van de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA).
Bij de herbestemming van de Silo’s en Molens van Orshoven in Leuven bouwt POLO Architects circulair

Bij de herbestemming van de Silo’s en Molens van Orshoven in Leuven bouwt POLO Architects circulair

circulaire reconversie van historisch erfgoed tot maakleerplek

Persbericht 06/07/2020
De Vaartkom is binnenkort een pilootproject rijker; de bekende Silo’s en de aangrenzende Molens Van Orshoven worden tijdelijke ingericht als maakleerplek. Het experimentele stadsproject zet in op creativiteit, innovatie en samenwerking tussen verschillende sectoren. POLO Architects’ circulaire visie op de reconversie won de ontwerpwedstrijd. De nadruk ligt niet alleen op duurzame materialen en technieken maar ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat een gebouw moeiteloos een tweede leven krijgt?
Mobiliteitshub Mechelen genomineerd voor de Publica Awards 2020

Mobiliteitshub Mechelen genomineerd voor de Publica Awards 2020

Stem mee voor de publieksprijs

Persbericht 23/03/2020
De toekomstige Mobiliteitshub aan de Eandissite in Mechelen is genomineerd voor de Publica Awards 2020 in de categorie Urban Development, Infrastructure & Mobility. Met de uitreiking van deze awards worden lovenswaardige overheidsprojecten in de schijnwerpers geplaatst. Door uw stem uit te brengen maakt het iconisch project kans op de publieksprijs.
Student Residence with Social Ambitions

Student Residence with Social Ambitions

New resident hall creates a place of interaction for the university community in Barcelona

Persbericht 04/11/2019
The new Diagonal-Besòs Campus in Barcelona is an innovation centre where internationally acclaimed education, research and technology transfers come together. An international team, Belgium based POLO Architects, project developer LIFE and Spain based Maria Diaz Blanco Architecture, boosted the campus by designing a residence for students, teaching staff and researchers. The winning competition design strengthens the campus' position as a social centre and meeting place in the centre of the Forum district, a part of Barcelona in full development.
De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

Multifunctionele campus Gallaitsite verwelkomt 1000+ studenten in 2020

Persbericht 29/08/2019
Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Op de Gallaitsite in Schaarbeek, gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, wordt een nieuwe campus ontwikkeld waar een kleuter-, basis-, tiener-, secundaire school en jeugdcentrum hun plek vinden. Het winnende ontwerp van POLO Architects is het resultaat van intens onderzoek en dialoog tussen architect, opdrachtgever en gebruikers.
Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht 05/07/2019
Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.
BAREFOOT LUXURY

BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht 20/06/2019
Nabij Mindelo, hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende rotsachtige hellingen. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokaal ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.
POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.
Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht 04/06/2019
Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.
Rode Kruis Zuienkerke

Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht 26/03/2019
In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.
UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.
start verkoop project Minerve Edegem

start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht 04/12/2018
Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.
De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht 14/11/2016
De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.