Kortrijk Business Park gerealiseerd

monumentaal kantoorgebouw markeert kop Beneluxpark

Persbericht  02/02/2022

Kortrijk - Als je op de E17-autosnelweg de afrit Hoog Kortrijk neemt, zie je het gebouw al van ver opdoemen. Het verschijnt als een krachtige monoliet of een versterkte burcht. Maar hoe dichter je nadert, hoe meer de robuustheid plaats maakt voor verfijning en detail. POLO ontwierp het kantoorgebouw in opdracht van Verstraete Development.

De projectontwikkelaar wilde een nieuwe thuisbasis op het prestigieuze Beneluxpark in Hoog Kortrijk, het economische hart van de regio Zuid-West-Vlaanderen. Het gebouw bevindt zich op de zogenaamde ‘kop’ van het Beneluxpark, naast een grote vijver die het water uit de omgeving verzamelt. Het ontwerp bouwt voort op het masterplan van Blauwdruk. Het stedenbouwkundig bureau schreef in grote lijnen de contouren en de positie van het bouwvolume in relatie tot de vijver voor. Het masterplan stipuleerde bovendien dat de kop van het Beneluxpark het groene karakter van het bedrijventerrein moest voortzetten, maar dat het gebouw niet afgeschermd mocht worden door bomen of bosjes. Het moest monumentaal, prestigieus en reeds van ver zichtbaar zijn om het begin van het bedrijventerrein te markeren.

topografie bepaalt het ontwerp

“Het ontwerp van het gebouw vindt een aanknopingspunt in het sterke hoogteverschil op het terrein. De bouwplaats heeft een helling van bijna drie meter, om uiteindelijk in een knik uit te monden in de vijver. Om zo’n niveauverschil – bijna een verdiepingshoogte – te overbruggen, moet je het gebouw ofwel gedeeltelijk ingraven, ofwel gedeeltelijk op een sokkel plaatsen. Wat in eerste instantie een lastig gegeven bleek, wist POLO om te buigen tot een voordeel en een allesbepalend kenmerk van het gebouw. ” Patrick Persoons – projectarchitect POLO

In hun ontwerp splitsen de architecten de gelijkvloerse verdieping uit in een ‘niveau 0A’, het maaiveld aan de oostzijde, en een lagergelegen ‘niveau 0B’ aan de west- of vijverzijde van het gebouw. Vervolgens trekken de architecten de eerste verdieping horizontaal door over het hele gebouw. Daarbovenop komen nog eens vier verdiepingen. Dankzij die beslissing ontstaat op het lagergelegen niveau 0B een genereuze, dubbelhoge verdieping, die onder meer plaats biedt aan een evenementenruimte en een restaurant met terras dat uitkijkt op de vijver. Onder het gebouw bevindt zich de parkeergarage, uitgespreid over twee verdiepingen. Ook die volgt de glooiing van het terrein.

In het midden van het gebouw spaarden de architecten een groene patio van 12 x 32 meter uit. Die werd aangelegd door de landschapsarchitecten van Wirtz. In de patio is de helling van het terrein zichtbaar, zodat gebruikers en bezoekers de topografie van het terrein kunnen ervaren in de kern van het gebouw. De patio zorgt voor licht en lucht en structureert de interne werking van het kantoorgebouw. Rond de patio ontstaat een aangename circulatieruimte met zicht op het groen. De patio deelt het gebouw op in een noord- en een zuidvleugel, elk met eigen liftkokers, technieken en sanitair. Die organisatie laat een flexibele indeling toe voor de te verhuren kantoren. Aan de westzijde of de vijverzijde van het gebouw zijn bovenaan twee bouwlagen weggesneden. Dankzij die ingreep bereikt het zonlicht ’s zomers het maaiveld van de patio, en ontstaat er op de vierde verdieping een groot terras met weids uitzicht over het landschap.

subtiliteit, verfijning en detail

Het gebouw, dat van ver een erg robuuste, stoere en zelfs bijna abstracte uitstraling heeft, verandert van aanzicht als je dichterbij komt. De robuustheid maakt plaats voor subtiliteit, verfijning en detail. De gevel is strak geritmeerd door de raampartijen. Boven de gebouwplint in sierbeton is de gevel afgewerkt met een ruwe, okergeel-groene baksteen, terwijl de ramen geaccentueerd zijn met een verticale en horizontale strook van baksteen gemetseld in een opmerkelijk claustraverband, waarbij de stenen in een hoek van 75 graden op elkaar staan. Door het reliëf in de geveldetails ontstaat een bijzonder spel van licht en schaduw, met steeds veranderende kleurschakeringen. Vooral ’s avonds, dankzij de ingewerkte verlichting, komt dit kleurenspel nog meer tot zijn recht.

‘Verfijning’: het woord is ook van toepassing als je binnenkomt. De binnenafwerking van de inkomhal en de centrale ruimte is ‘high end’ en majestueus. De vloeren zijn van natuursteen (Breccia Alba), de wanden zijn afgewerkt in ‘bookmatched’ marmer. De plafonds zijn gemaakt van rasters in staal voorzien van akoestische isolatiematten, waarin op strategische plekken openingen zijn gemaakt waarlangs een sfeervolle verlichting de ruimte verlevendigt. Ook de onthaalbalie is gemaakt van marmer, met accenten in antiek getint eikenfineer, dat een warme toets geeft aan het geheel. In de centrale, gemeenschappelijke ruimte bevindt zich een opmerkelijke, sculpturale trap. De trap lost het hoogteverschil van het terrein op en maakt de overgang van niveau 0A naar 0B met zijn dubbelhoge plafonds. De trap kan gebruikt worden als mini-auditorium, bijvoorbeeld voor bedrijfstoespraken, presentaties of, informeler, om even uit te rusten of een praatje te maken. In de gemeenschappelijke ruimte en de circulatieruimte rond de patio bevinden zich op strategische plaatsen kleine, informele vergadermeubels in verschillende groottes en vormen. Ze geven een plek aan korte, informele vergaderingen en ontmoetingen. De vergadermodules zijn gemaakt met dezelfde, steeds terugkerende materialen: marmer, hout en geperforeerde staalplaat. De staalplaten zorgen voor beschutting en privacy zonder de modules volledig af te sluiten van de buitenwereld.

het nieuwe werken

POLO ontwierp ook het interieur van de kantoren van Verstraete, die gelegen zijn op de vijfde verdieping. Ook hier komen dezelfde materialen terug als op de benedenverdieping: marmer en eikenfineer.

“De kantoren baden in een ‘huiselijkere’ sfeer. Het ‘nieuwe werken’ komt hier optimaal tot zijn recht. Het is geen kantoor waar iedereen zijn eigen bureau heeft, maar waar de werknemers flexibel werken, afhankelijk van de noden en de aard van het werk. Er zijn concentratieplekken waar men zich in stilte kan afzonderen, grote vergaderzalen en meer informele werkruimtes. ” Tom Huycke – interieurarchitect POLO

De overige kantoorruimtes verhuurt Verstraete aan andere bedrijven. Die kantoren worden semi-casco opgeleverd, zodat ieder bedrijf het naar zijn smaak kan inrichten. De verschillende units zijn flexibel opdeelbaar in kantoorruimtes van 350 tot 2500 m2.

kantoor van de eenentwintigste eeuw

De opdrachtgever wilde het ‘kantoor van de eenentwintigste eeuw’ bouwen, niet alleen op het vlak van uitstraling of manier van werken, maar ook op het vlak van bouwmethode, duurzaamheid en technieken. Het hele gebouw is opgetrokken met een kolommengrid van 8,10 x 8,10 meter. Dat maakte het interessant om te werken met het gepatenteerde C-fast-prefabsysteem, dat ontwikkeld werd door aannemer Cordeel. Dit systeem heeft als voordeel dat er bijna geen balken meer nodig zijn. Balk, kolom en plaat vormen één vlak geheel.

De vloerplaten worden eenvoudig op de kolommen en muurwanden opgelegd en met een speciale draadstangverbinding verankerd. Hierdoor kan dat het gebouw, na zijn levenscyclus, eenvoudigweg gedemonteerd worden. Dankzij het prefabsysteem kon ook de bouwkost sterk gedrukt worden.

Het gebouw is volledig ‘geautomatiseerd’. Klimaatplafonds zorgen voor verwarming, koeling en verse lucht. Zonneschermen aan de zuidzijde behoeden het voor oververhitting. Licht wordt in het hele gebouw gemonitord, inclusief detectie. De lichtsterkte en lichtkleur passen zich aan aan de intensiteit en de kleur van het licht dat door de ramen binnenvalt. Dankzij al die technologische hoogstandjes zet het gebouw dan ook uitzonderlijke prestaties neer op het vlak van duurzaamheid en kreeg het de BREEAM-score ‘very good.

www.kortrijkbusinesspark.be

Registreer je onderaan deze pagina om hoge resolutiebeelden te downloaden.

download PLANNEN Kortrijk Business Park
download PERSTEKST Kortrijk Business Park gerealiseerd

Evenbeeld

Delen

facebook linkedin twitter
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
Ligging

Beneluxpark, Kortrijk

Oppervlakte

18.117 m²

Status

gerealiseerd

Opdrachtgever

Verstraete Development

Samenwerking

Wirtz International Landscape Architects

OVER POLO

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een creatief platform met meer dan 120 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een platform voor stedenbouw, architectuur, interieur & onderzoek met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

POLO, archipelago & VK renoveren Erasmushogeschool Campus Jette

POLO, archipelago & VK renoveren Erasmushogeschool Campus Jette

onderwijscampus van de toekomst nodigt uit tot ontmoeting

Persbericht 21/03/2022
De Brussels Health Campus in Jette, een vruchtbare interactie tussen UZ Brussel, VUB & Erasmushogeschool Brussel, behoort tot de medische wereldtop. De Erasmushogeschool (EhB) wenst haar bestaande infrastructuur in de zuidelijke punt van de site uit te bouwen tot innovatieve onderwijscampus. Een doorgedreven renovatie dringt zich op. Het team POLO - archipelago - VK Architects & Engineers won de ontwerpopdracht.
Vrijetijdscomplex De Meermin Waasmunster gerealiseerd

Vrijetijdscomplex De Meermin Waasmunster gerealiseerd

nieuwbouw sport-, cultuurcentrum, theaterzaal & bibliotheek nodigen uit tot ontmoeting

Persbericht 25/05/2021
Waasmunster - Met de keuze voor herlocatie van het vrijetijdscomplex 'De Meermin' aan de Abdij van Roosenberglaan, in het hart van Waasmunster, kiest de gemeente voor de verdere versterking van haar dorpskern. De combinatie van een sport- en cultuurprogramma biedt een uitzonderlijke kans om mensen van vele levensstijlen en leeftijden bij elkaar te brengen. Een opmerkelijke synergie komt tot bloei tussen de kleinschalige rijkdom van het dorpsleven en het nieuwe multifunctionele programma.
Red Lions en Red Panthers krijgen een thuis

Red Lions en Red Panthers krijgen een thuis

bouw gestart ‘Center of Excellence’ voor het Belgische hockey

Persbericht 18/02/2021
Antwerpen - Met de bouw van een topsportcentrum op het Wilrijkse plein krijgen de Red Lions en Red Panthers waar ze recht op hebben; een ‘high performance’ trainingscentrum maar bovenal een thuis. POLO Architects en de Vlaamse hockeyliga (VHL) realiseren het ‘Center of Excellence’ met de steun van de stad Antwerpen en het gewest Vlaanderen.
Quartz kantoren Brussel opgeleverd

Quartz kantoren Brussel opgeleverd

een open huis waar gewerkt én geleefd wordt

Persbericht 10/07/2020
De Europese wijk van Brussel is een kantoorgebouw rijker. Het door POLO Architects ontworpen nieuwbouwproject Quartz in opdracht van Cofinimmo werd zopas opgeleverd. VK Architects & Engineers (technieken & facade engineering) en aannemer BPC, filiaal van de groep CFE, werkten mee aan het duurzame kantoorproject dat het 'Excellent' BREEAM certificaat in ontwerpfase behaalde. Na afwerking van het interieur wordt Quartz de thuisbasis van de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA).
Bij de herbestemming van de Silo’s en Molens van Orshoven in Leuven bouwt POLO Architects circulair

Bij de herbestemming van de Silo’s en Molens van Orshoven in Leuven bouwt POLO Architects circulair

circulaire reconversie van historisch erfgoed tot maakleerplek

Persbericht 06/07/2020
De Vaartkom is binnenkort een pilootproject rijker; de bekende Silo’s en de aangrenzende Molens Van Orshoven worden tijdelijke ingericht als maakleerplek. Het experimentele stadsproject zet in op creativiteit, innovatie en samenwerking tussen verschillende sectoren. POLO Architects’ circulaire visie op de reconversie won de ontwerpwedstrijd. De nadruk ligt niet alleen op duurzame materialen en technieken maar ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat een gebouw moeiteloos een tweede leven krijgt?
Mobiliteitshub Mechelen genomineerd voor de Publica Awards 2020

Mobiliteitshub Mechelen genomineerd voor de Publica Awards 2020

Stem mee voor de publieksprijs

Persbericht 23/03/2020
De toekomstige Mobiliteitshub aan de Eandissite in Mechelen is genomineerd voor de Publica Awards 2020 in de categorie Urban Development, Infrastructure & Mobility. Met de uitreiking van deze awards worden lovenswaardige overheidsprojecten in de schijnwerpers geplaatst. Door uw stem uit te brengen maakt het iconisch project kans op de publieksprijs.
Student Residence with Social Ambitions

Student Residence with Social Ambitions

New resident hall creates a place of interaction for the university community in Barcelona

Persbericht 04/11/2019
The new Diagonal-Besòs Campus in Barcelona is an innovation centre where internationally acclaimed education, research and technology transfers come together. An international team, Belgium based POLO Architects, project developer LIFE and Spain based Maria Diaz Blanco Architecture, boosted the campus by designing a residence for students, teaching staff and researchers. The winning competition design strengthens the campus' position as a social centre and meeting place in the centre of the Forum district, a part of Barcelona in full development.
De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

Multifunctionele campus Gallaitsite verwelkomt 1000+ studenten in 2020

Persbericht 29/08/2019
Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Op de Gallaitsite in Schaarbeek, gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, wordt een nieuwe campus ontwikkeld waar een kleuter-, basis-, tiener-, secundaire school en jeugdcentrum hun plek vinden. Het winnende ontwerp van POLO Architects is het resultaat van intens onderzoek en dialoog tussen architect, opdrachtgever en gebruikers.
Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht 05/07/2019
Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.
BAREFOOT LUXURY

BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht 20/06/2019
Nabij Mindelo, hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende rotsachtige hellingen. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokaal ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.
POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.
Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht 04/06/2019
Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.
Rode Kruis Zuienkerke

Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht 26/03/2019
In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.
UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.
start verkoop project Minerve Edegem

start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht 04/12/2018
Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.
De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht 14/11/2016
De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.