Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht  04/06/2019

Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.

vernieuwend woonconcept

YUST staat voor ‘Young Urban Style’ en mikt op jongvolwassenen die flexibel willen wonen in de stad. Zowel pas afgestudeerden, (happy-) singles als expats kunnen hier hun gading vinden. YUST is een samenwerking tussen POLO Architects, het interieur deco-duo Stephanie Parein en Caroline De Cuyper en Gands projectontwikkeling.

Gands deed voorafgaand aan het project intensief (markt-)onderzoek naar hoe Millennials, de twintigers en dertigers van vandaag, wonen en leven in de stad. Deze studie resulteerde in een vernieuwend woonconcept waarbij delen, gemeenschapsgevoel, gezondheid, duurzaamheid en ervaringen centraal staan. Jongvolwassenen kiezen er steeds minder voor zich op jonge leeftijd te ‘settelen’. Als kinderen van de sharing economie wensen ze op een vrije en flexibele manier te wonen en niet alles zelf te bezitten.

“Met YUST willen we het gemeenschapsgevoel stimuleren en sociaal isolement in onze samenleving op een atypische manier tegengaan. YUST betekent vrijheid onder de vorm van flexibiliteit,” aldus Stéphane Verbeeck, CEO van Gands.

YUST biedt een scala aan verblijfsmogelijkheden, gaande van een nachtje in het ho(s)tel tot een (middel)lang verblijf in één van de luxueuze loft-studio ’s. Een verscheidenheid aan gemeenschappelijke voorzieningen en een restaurant voor het grote publiek maken het plaatje af.

historisch vs. hedendaags: een nieuw evenwicht

De geschikte locatie werd gevonden in een oude telefoonfabriek in hartje Berchem. POLO Architects ontwierp een nieuw volume bovenop het historisch pand. Na uitgebreid ontwerpend onderzoek resulteerde dit in een karaktervolle aluminium bovenbouw, geïnspireerd op het industrieel woonerfgoed van het begin van de 20ste eeuw. Het nieuwe gedeelte heeft een speelse ritmiek en een frisse uitstraling, in schril contrast met het bestaande gebouw dat als solide sokkel fungeert. Net als bij de onderbouw is de nieuwe bovenbouw een eerlijke visuele vertaling van zijn programma. Ondanks zijn andere verschijningsvorm, hergebruikt de bovenbouw thema ’s uit de onderbouw (duidelijke verticale onderverdeling in traveeën, herhaling van het schrijnwerk, rationele opbouw,…).

Door het werken met trapeziumvormige geprofileerde panelen met gearticuleerde horizontale en verticale vinnen, krijgt het geheel een interessant licht- en schaduwspel. Verticaal over alle lagen van het gebouw doorbreekt een centrale patio het geheel, zodat er middenin het bouwblok genereus daglicht binnenvalt.

De oude telefoonfabriek werd respectvol gerestaureerd. De gevel werd gereinigd en opnieuw gevoegd, de plint in blauwe hardsteen schoongemaakt en de dakgoten werden in ere hersteld. Ook het kleurgebruik werd afgestemd op de originele situatie.

“Er werd niet gekozen voor een dwangmatige restauratie van het bestaande gebouw, maar voor een herbestemmingsfunctie, waarbij het gebouw op een eigentijdse, doch historisch respectvolle manier, mee evolueert in de 21ste eeuw”, aldus projectarchitect David Bulckaen van POLO Architects.

2 woonformules

In het ho(s)tel op de eerste verdieping kan je terecht voor een verblijf van één tot enkele dagen, de zogenaamde ‘short stay’. Dit ‘woonhotel’ beschikt over 130 bedden zowel in dorms als verschillende privékamers in een strak design.

Op de tweede tot vijfde verdieping bevinden zich 38 woonunits van 30 of 50 m², die gehuurd kunnen worden voor ‘medium tot long stay’ met een periode lopende van één maand tot één jaar.

Het project herbergt een restaurant, lounge, co-workingspace, dakterras -met buitenfitness-, wasruimte en fietsenstalling. Ook het gebruik van deelfietsen en -auto ’s wordt gefaciliteerd.

YUST is een pioniersproject in Antwerpen en krijgt in 2022 opvolging in Brussel, Luik en Gent. Nadien wil het ook een Europees co-housingnetwork worden als flexibel, toekomstgericht antwoord op de eigentijdse woonbehoeftes van de jonge stedeling.

De Harmoniewijk is op weg in het rijtje van de hotspots van Antwerpen zoals het Eilandje en het Zuid terecht te komen. Initiatieven zoals het Groene Kwartier met sterrenrestaurant The Jane & hotel August en de Watt toren met oa. coworkingspace Fosbury & Sons brengen beweging in het creatieve kwartier van Berchem. YUST is de 2de hotspot in deze buurt in ontwikkeling op het palmares van POLO Architects. Eerder Transformeerden de architecten Brouwerij De Koninck tot een levendige ontmoetingsplaats.

www.yust.com

download PERSTEKST YUST Antwerpen

Matthias Vanhoutteghem

Delen

facebook linkedin twitter
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
Ligging

Coveliersstraat, Antwerpen

Oppervlakte

7.187 m²

Status

gerealiseerd

Opdrachtgever

Gands

Samenwerking

interieur: Stephanie Parein & Caroline De Cuyper

OVER POLO Architects

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een architectenbureau met meer dan 100 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een bureau voor stedenbouw, architectuur & interieur met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO Architects is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO Architects zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Architects Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO Architects persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO Architects gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

Student Residence with Social Ambitions

Student Residence with Social Ambitions

New resident hall creates a place of interaction for the university community in Barcelona

Persbericht 04/11/2019
The new Diagonal-Besòs Campus in Barcelona is an innovation centre where internationally acclaimed education, research and technology transfers come together. An international team, Belgium based POLO Architects, project developer LIFE and Spain based Maria Diaz Blanco Architecture, boosted the campus by designing a residence for students, teaching staff and researchers. The winning competition design strengthens the campus' position as a social centre and meeting place in the centre of the Forum district, a part of Barcelona in full development.
De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

Multifunctionele campus Gallaitsite verwelkomt 1000+ studenten in 2020

Persbericht 29/08/2019
Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Op de Gallaitsite in Schaarbeek, gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, wordt een nieuwe campus ontwikkeld waar een kleuter-, basis-, tiener-, secundaire school en jeugdcentrum hun plek vinden. Het winnende ontwerp van POLO Architects is het resultaat van intens onderzoek en dialoog tussen architect, opdrachtgever en gebruikers.
Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht 05/07/2019
Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.
BAREFOOT LUXURY

BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht 20/06/2019
Nabij Mindelo, hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende rotsachtige hellingen. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokaal ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.
POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.
Rode Kruis Zuienkerke

Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht 26/03/2019
In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.
UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.
start verkoop project Minerve Edegem

start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht 04/12/2018
Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.
De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht 14/11/2016
De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.