De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

Multifunctionele campus Gallaitsite verwelkomt 1000+ studenten in 2020

Persbericht  29/08/2019

Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Op de Gallaitsite in Schaarbeek, gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, wordt een nieuwe campus ontwikkeld waar een kleuter-, basis-, tiener-, secundaire school en jeugdcentrum hun plek vinden. Het winnende ontwerp van POLO Architects is het resultaat van intens onderzoek en dialoog tussen architect, opdrachtgever en gebruikers.

kasba-model

Vanuit de ambitie om een scholencampus te creëren met een kleinschalig karakter in een groene omgeving wordt het ontwerp opgebouwd volgens het kasba-model. Het programma wordt hierbij verdeeld over verschillende, kleinere gebouwen met verbindingen via groene buitenruimtes. Dit geheel aan passages, speelplaatsen, tuinen en patio’s verhoogt de belevingswaarde van het project. De grotere buitenruimtes liggen op twee niveaus en worden met elkaar verbonden via een ruime trap die dienst doet als tribune voor de speelplaats.

De afwisseling van bebouwd en onbebouwd genereert boeiende en wisselende perspectieven. Door de realisatie van paviljoenen wordt de kleinschaligheid van het project verzekerd; de verzamelde scholen bestaan uit een reeks van verschillende gebouwen met hun eigen herkenbare typologie. Het ontwerp is gestructureerd rond één duidelijke geste; een lange passage die de diverse aanliggende gebouwen ontsluit en zo de ruggengraat van de site vormt.

Het entreegebouw aan de Gallaitstraat wordt het aangezicht van de scholencampus. Daarom voorziet het in een ruime en uitnodigende doorgang die de bezoeker via een zachte helling verwelkomt. Deze doorgang creëert een open poort tussen de school en zijn omgeving.

diversiteit en integratie

Het uitgangspunt van het ontwerp is het creëren van een bijzondere leeromgeving met diversiteit en integratie als sleutelbegrippen. De diversiteit uit zich in de grote variatie aan ruimtelijke ervaringen: de afwisseling van gebouwen met variërende groottes, groene en meer verharde publieke plekken, ruimtes voor ontmoeting maar ook voor afzondering bieden de leerlingen van alle tijden de kans om zich te ontwikkelen in een inspirerende omgeving. De integratie krijgt vorm door de vervlechting van de gezamenlijke functies die verspreid over de campus liggen en de bijzondere aandacht voor de overgangen tussen de binnen- en buitenruimtes.

"Daarnaast kiest het ontwerp resoluut voor het hedendaagse concept van de brede school, waarbij verschillende scholen worden samengebracht op één site en leerlingen van alle leeftijden met elkaar in contact komen. Zo bevinden zich op de campus een kleuterschool, basisschool, tienerschool, secundaire school en gemeenschappelijke ruimtes zoals sporthal, refter, labo, etc. Het jeugdcentrum vormt het sluitstuk van dit brede school-concept." – Patrick Lootens, founding partner POLO Architects

dorp in de stad

Door de verschillende gebouwen aan de straatzijde op te trekken in eenzelfde materiaal ontstaat een uniform gevelbeeld. De gebouwen zijn prominent aanwezig in het straatbeeld maar passen door hun minerale kleuren en texturen in het omliggende stedelijke landschap. Gekleurde glaspanelen zorgen voor een bijzonder lichtspel en geven de gebouwen een eigen identiteit.

De campus is opgevat als 'dorp in de stad' die zich opent naar de buurt. Het kind ontwikkelt zich als deel van de ruimere gemeenschap en buurtbewoners kunnen deel uit maken van de schoolgemeenschap.

Registreer onderaan deze pagina om hoge resolutie afbeeldingen te downloaden.

download PERSTEKST Campus Gallaitsite

POLO Architects

Delen

facebook linkedin twitter
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
Ligging

Gallaitstraat / Vanderlindenstraat, Schaarbeek

Oppervlakte

12.000 m²

Status

in uitvoering

Opdrachtgever

Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC)

Samenwerking

TV: POLO Architects - Odebrecht - Vanhout Projects

Onderscheiding

winnend wedstrijdontwerp

OVER POLO Architects

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een architectenbureau met meer dan 100 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een bureau voor stedenbouw, architectuur & interieur met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO Architects is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO Architects zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Architects Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO Architects persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO Architects gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

Student Residence with Social Ambitions

Student Residence with Social Ambitions

New resident hall creates a place of interaction for the university community in Barcelona

Persbericht 04/11/2019
The new Diagonal-Besòs Campus in Barcelona is an innovation centre where internationally acclaimed education, research and technology transfers come together. An international team, Belgium based POLO Architects, project developer LIFE and Spain based Maria Diaz Blanco Architecture, boosted the campus by designing a residence for students, teaching staff and researchers. The winning competition design strengthens the campus' position as a social centre and meeting place in the centre of the Forum district, a part of Barcelona in full development.
Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht 05/07/2019
Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.
BAREFOOT LUXURY

BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht 20/06/2019
Nabij Mindelo, hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende rotsachtige hellingen. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokaal ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.
POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.
Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht 04/06/2019
Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.
Rode Kruis Zuienkerke

Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht 26/03/2019
In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.
UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.
start verkoop project Minerve Edegem

start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht 04/12/2018
Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.
De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht 14/11/2016
De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.