De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht  14/11/2016

De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.

Cadiz als oriëntatiepunt

Met de bouw van het Museum aan de Stroom (MAS), de opening van het Red Star Line Museum en de heraanleg van de straten, pleinen en kades kwam er een einde aan de decennialange verloedering van het Eilandje. Dankzij de nieuwe overheidsimpulsen geraakten ook projectontwikkelaars geïnteresseerd om te investeren in de oude Antwerpse havenbuurt. De bouw van woontorens aan het Kattendijkdok (Diener & Diener architects) en het Cadiz-project aan de overzijde illustreren die transformatie. Een nieuwe, hippe stadsbuurt is geboren. Alsmaar meer bewoners vinden hun weg naar het Eilandje. Cadiz is een gemengd project met 40.000 m2 aan woningen, kantoren, een woonzorgcentrum, horeca en winkels op een groot bemeten bouwblok in de Cadixwijk.

Cadiz werd gebouwd op de site van het vroegere Douanegebouw. Hoewel het brutalistische gebouw van architect Etienne De Pessemier uit de jaren 1970 niet zonder kwaliteiten was, bleek het niet geschikt om woningen in onder te brengen. De structuur liet weinig mogelijkheden om iedere woning voldoende daglicht te schenken. Het gebouw lag bovendien in het midden van het bouwblok en was omringd door parkeerplaatsen en restgroen. Het ontbrak het gebouw aan de vereiste stedelijke kwaliteiten om leven te brengen in de nieuwe woonbuurt. Daardoor werd beslist het gebouw af te breken.

genuanceerde monoliet

De opgave was complex: op een diep bouwblok een groot aantal wooneenheden realiseren, waarbij elke woning toch kan genieten van voldoende lichtinval en zichten. Tegelijkertijd moet het project leven brengen in het nieuwe stadsdeel. POLO Architects en META architectuurbureau ontwarden de knoop. Het resultaat is een opmerkelijk bouwblok met een typologie zonder precedenten in België.

Niklaas Deboutte van META architectuurbureau: “Belangrijk is dat Cadiz op verschillende schalen een goede relatie aangaat met zijn omgeving. Op schaal van de stad is het bouwblok leesbaar op grotere afstand, op schaal van de buurt staat het in directe relatie met het plein en zijn omringende straten.”

Cadiz is een gebouw met twee gezichten. Van dichtbij, op straatniveau, zie je slechts de ruim beglaasde gevelplint met winkels. De donkere sokkel staat in contrast met de overkragende claustra op de eerste en tweede verdieping. De witte betonnen gevelelementen schermen de achterliggende functies af van de straat en bieden tegelijkertijd transparantie door alternerende uitsparingen. Ze omringen het bouwblok en binden het tot een robuust geheel.

Vanaf de straat kan je een glimp opvangen van de collectieve binnentuin. Hier bevinden zich de tuintoegangen tot de appartementen. Deze centrale zone is een geprofileerd landschap met berken en bosvegetatie dat gedrapeerd ligt over de ondergrondse parking enerzijds en de supermarkt die doorloopt vanuit de gevelplint op het gelijkvloers anderzijds. Een groen, hellend vlak bindt het collectieve binnengebied met de private tuinen op de sokkel, vanwaar de bewoners genieten van verre zichten op haven en stad.

Van ver toont Cadiz een ander en meer monumentaal beeld. Vier torengebouwen, teruggetrokken van de rooilijn, staan met hun knieën op het dak van de sokkel en met hun voeten in de lager gelegen binnentuin. De typologie van de bestaande pakhuizen op het Eilandje inspireren de materialisatie van de 4 woonvolumes in gevelmetselwerk en prefab beton.

stad in de stad

Het plan integreert diverse woningtypes: appartementen, luxueuze penthouses, studio’s en sociale woningen. De woningen zijn alle voorzien van terrassen of dakterrassen. De appartementen in de torens genieten van rondom doorlopende terrassen dewelke geschrankt worden in functie van ideale bezonning. Op de daken van de torens liggen dakterrassen die verbonden worden met onderliggende zonneterrassen door buitentrappen.

Mauro Poponcini van POLO Architects: “De vervlechting van residentiële met andere stedelijke functies maken van het gebouw een kleine stad in de stad.”

download PERSTEKST De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

Foto's: Stijn Bollaert

Delen

facebook linkedin twitter
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
Ligging

Kattendijkdok - Oostkaai, Antwerpen

Oppervlakte

40.000 m²

Status

gerealiseerd

Opdrachtgever

Cores Development - Builprom - Westhoek

Samenwerking

META architectuurbureau (coauteur) Dirk Vandekerkhove Landschapsarchitecten

Onderscheiding

winnend wedstrijdontwerp - eervolle vermelding Fritz-Höger-Preis 2017

OVER POLO Architects

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een architectenbureau met meer dan 100 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een bureau voor stedenbouw, architectuur & interieur met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO Architects is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO Architects zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Architects Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO Architects persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO Architects gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

Student Residence with Social Ambitions

Student Residence with Social Ambitions

New resident hall creates a place of interaction for the university community in Barcelona

Persbericht 04/11/2019
The new Diagonal-Besòs Campus in Barcelona is an innovation centre where internationally acclaimed education, research and technology transfers come together. An international team, Belgium based POLO Architects, project developer LIFE and Spain based Maria Diaz Blanco Architecture, boosted the campus by designing a residence for students, teaching staff and researchers. The winning competition design strengthens the campus' position as a social centre and meeting place in the centre of the Forum district, a part of Barcelona in full development.
De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

Multifunctionele campus Gallaitsite verwelkomt 1000+ studenten in 2020

Persbericht 29/08/2019
Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Op de Gallaitsite in Schaarbeek, gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, wordt een nieuwe campus ontwikkeld waar een kleuter-, basis-, tiener-, secundaire school en jeugdcentrum hun plek vinden. Het winnende ontwerp van POLO Architects is het resultaat van intens onderzoek en dialoog tussen architect, opdrachtgever en gebruikers.
Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht 05/07/2019
Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.
BAREFOOT LUXURY

BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht 20/06/2019
Nabij Mindelo, hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende rotsachtige hellingen. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokaal ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.
POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.
Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht 04/06/2019
Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.
Rode Kruis Zuienkerke

Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht 26/03/2019
In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.
UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.
start verkoop project Minerve Edegem

start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht 04/12/2018
Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.