Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht  05/07/2019

Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.

opleiding en ontmoeting

Tussen 1973 en 1977 ontwierp en bouwde architect Georges Baines een nieuw hoofdkantoor voor KAVA bestaande uit een modernistisch voorgebouw en een ‘tuinpaviljoen’. De voorbouw van het ensemble werd anno 2014 verkocht en vervangen door een appartementencomplex. KAVA verhuisde naar een aanpalende nieuwbouw en gaf POLO Architects, in het zog van een besloten ontwerpwedstrijd, de opdracht om op de plaats van het tuinpaviljoen een nieuw zalencentrum te realiseren.

Het KAVA congrescentrum richt zich in eerste instantie op alle zorgverleners in de eerste en tweede lijn die willen samenkomen, opleiding volgen, multidisciplinair samenwerken, congressen organiseren, etc. in een professionele setting. Maar ook andere organisaties, beroepsgroepen en verenigingen kunnen gebruik maken van de infrastructuur van het congrescentrum. Opleiding en ontmoeting zijn twee kernelementen in de visie en strategie van KAVA. Precies in dat opzet past de bouw van het congrescentrum.

uitnodigend gebaar

Het praktische uitgangspunt van het ontwerp bestond erin om, met behoud van het overgrote deel van de ondergrondse parking en bovengrondse draagstructuur, het casco van het oude Baines-gebouw te transformeren tot een volwaardig conferentie- en opleidingsoord. Vervanging van de bestaande gebouwschil – bijna geheel ongeïsoleerd – was onvermijdelijk.

“Het oorspronkelijke gebouw was, ondanks kwistig gebruik van glas, ruimtelijk nogal gesloten. Bij het ontwerp van de plattegronden, daken en gevels van het nieuwe congresgebouw was het doel dan ook om de relatie met de tuin, de lichtinval en de algehele ruimtelijkheid ingrijpend te verbeteren”, vertelt projectarchitect Martin van Schaik van POLO Architects.

Lange, nieuwe lichtstraten brengen daglicht tot in het hart van het lage gebouw en bieden zicht op de oude bomen; vanuit de lobby kijk je, langs het hellend plafond van het auditorium, naar buiten; twee nieuwe patio's kondigen, op slechts enkele passen van de straat, de tuin al aan.

Meerdere zichtassen rijgen ruimtes aan elkaar, terwijl een denkbeeldige diagonaal het gebouw doorsnijdt en de stedelijke ruimte kortsluit met het groene hart van het bouwblok. In alle opzichten stelt dit gebouw een resoluut publiek, uitnodigend gebaar.

tuinzaal met uitzicht

Om de hogere bezoekersaantallen te kunnen opvangen werd de bestaande parkeerkelder uitgebreid en het bovengrondse volume aan de tuinzijde aangevuld met een volwaardig nieuw auditorium. Door een ingenieus gebruik van de ruimten kunnen zowel kleine zaaltjes voor een beperkt aantal deelnemers als auditoria voor max. 350 personen aangeboden worden. Rondom een genereuze lobby met inkombalie en bar schikken zich de verschillende vergaderruimten waaronder een 'apotheek' – met de intrigerende restanten van een 19e-eeuwse Mechelse artsenijwinkel – en een 'tuinzaal' met uitzicht op het nieuwe terras en de tuin.

Het tuinontwerp uit 1976 van de hand van Jacques Wirtz is inmiddels door de jongere generatie tuinarchitecten bij Wirtz International opgefrist.

Met het KAVA congrescentrum realiseerde POLO Architects een zalencomplex dat ontmoeting centraal stelt en dit in de op één na grootste binnentuin binnen de Antwerpse ring. Het huis van KAVA verrijst in een nieuwe gedaante: een meervoudige metamorfose baart een pakkend ensemble.

download PERSTEKST Congrescentrum KAVA

Filip Dujardin, Matthias Vanhoutteghem

Delen

Ligging

Consciencestraat, Antwerpen

Oppervlakte

1.180 m²

Status

gerealiseerd

Opdrachtgever

Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen

Samenwerking

tuinontwerp: Wirtz International

OVER POLO Architects

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een architectenbureau met meer dan 100 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een bureau voor stedenbouw, architectuur & interieur met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO Architects is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO Architects zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Architects Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO Architects persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO Architects gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

Multifunctionele campus Gallaitsite verwelkomt 1000+ studenten in 2020

Persbericht 29/08/2019
Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Op de Gallaitsite in Schaarbeek, gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, wordt een nieuwe campus ontwikkeld waar een kleuter-, basis-, tiener-, secundaire school en jeugdcentrum hun plek vinden. Het winnende ontwerp van POLO Architects is het resultaat van intens onderzoek en dialoog tussen architect, opdrachtgever en gebruikers.

POLO Architects wint architectuurwedstrijd Internaat Hasselt

nieuwe Topsportschool en vernieuwde Hotelschool krijgen verbinding in de vorm van een internaat

Persbericht 26/08/2019
POLO Architects, Democo, Arcadis en Buro Landschap winnen de architectuurwedstrijd voor het Internaat aan de Elfde-Liniestraat in Hasselt. Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap fusioneert drie Hasseltse internaten tot één (groot) nieuwbouw internaat voor 150 studenten uit de naburige Topsportschool en Hotelschool. Het winnend wedstrijdontwerp creëert een geborgen, doordeweekse thuis voor jongeren te midden van een nieuwe groene campus in volle ontwikkeling.

BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht 20/06/2019
Nabij Mindelo, hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende rotsachtige hellingen. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokaal ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.

Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht 04/06/2019
Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.

Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht 26/03/2019
In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.

start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht 04/12/2018
Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.

De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht 14/11/2016
De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.