Bij de herbestemming van de Silo’s en Molens van Orshoven in Leuven bouwt POLO Architects circulair

circulaire reconversie van historisch erfgoed tot maakleerplek

Persbericht  06/07/2020

De Vaartkom is binnenkort een pilootproject rijker; de bekende Silo’s en de aangrenzende Molens Van Orshoven worden tijdelijke ingericht als maakleerplek. Het experimentele stadsproject zet in op creativiteit, innovatie en samenwerking tussen verschillende sectoren. POLO Architects’ circulaire visie op de reconversie won de ontwerpwedstrijd. De nadruk ligt niet alleen op duurzame materialen en technieken maar ook op flexibiliteit en demonteerbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat een gebouw moeiteloos een tweede leven krijgt?

POLO ARCHITECTS BOUWT CIRCULAIR

circulaire economie

In onze huidige wegwerpeconomie importeren we grondstoffen op grote schaal en dumpen hen na gebruik als afval. Het bewustzijn groeit dat dit lineair systeem een eindig verhaal is. De circulaire economie buigt de lineaire logica om tot een gesloten systeem, waarbij verdere uitputting van grondstoffen en groeiende afvalbergen tot het verleden behoren. Centraal staat hierbij het sluiten van kringlopen. Hergroeibare grondstoffen en hergebruik spelen daarbij een belangrijke rol. De uitdagingen van de toekomst – de omschakeling van een lineair naar een cyclisch model – vragen om vernuftige, vernieuwende ruimtelijke oplossingen: zowel op het vlak van organisatie, materieel (fysiek) als immaterieel (programma, processen, beheer). Het is een bittere, maar uitdagende noodzaak.

Door veranderingsgericht te ontwerpen, anticipeert POLO Architects. De kosten en de milieu-impact van transformaties worden zo laag mogelijk gehouden. Gebouwen worden niet langer als een statische eindhalte gezien van materialen maar als een materialendatabank. Materialen met een lange levensduur worden tijdelijk ingebracht om later te recupereren om een volgend leven te kunnen geven in een ander gebouw.

Door circulair te bouwen worden alle materialen in omloop gehouden. Ofwel in een natuurlijke cyclus van verteren en heropname, ofwel in een technische cyclus van hergebruik en recyclage. Toekomstgerichte, transformeerbare en dus circulaire gebouwen worden de norm. Niet enkel de grondstofkringlopen worden gesloten, hetzelfde geldt ook voor energie, water, …

taak van de architect

De architect heeft de expertise om de eisen en de wensen van de opdrachtgever te vertalen in een ontwerp en uiteindelijk in een fysiek gebouw. Binnen circulair bouwen wordt het algemeen belang ook naar voor geschoven, waardoor de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de architect vergroot. Een architect met aandacht voor circulair bouwen, ontwerpt niet enkel in functie van het op korte termijn gevraagde gebruik, maar denkt evenzeer na over aanpasbaarheid in functie van toekomstig gebruik en materialiteit.

Sinds 2017 vergaart POLO Architects / Groep van Roey expertise op het vlak van duurzaam bouwen door actief deel te nemen aan toegepast onderzoek samen met gerenommeerde kennisinstellingen als de Transform groep van de VUB, het VITO en het WTCB.

Het is de taak van architecten, bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, lokale en regionale overheden, private bouwheren, onderzoekers en andere organisaties om hun krachten te bundelen en in de toekomst circulair bouwen tot dagelijkse realiteit te maken.

HERBESTEMMING VAN DE SILO’S EN MOLENS VAN ORSHOVEN IN LEUVEN

sociaal-culturele hub

De Leuvense Vaartkom, de oude industriële site rond de Vaart, groeit uit tot een stijlvolle, levendige en groene stadswijk boordevol creativiteit en sociale interactie. Vorig jaar sloten Stad Leuven en stadsontwikkelaar Ertzberg een samenwerkingsovereenkomst af om, tot eind 2022, een tijdelijke functie onder te brengen op de gelijkvloerse verdieping van de indrukwekkende silo’s aan de Vaartkom. Samen met een deel van de aangrenzende Molens van Orshoven worden die tijdelijk ingericht tot maakleerplek.

maakleerplek is in eerste instantie een experiment. Binnen de periode van het tijdelijke gebruik wordt er met de stad, de buurt en educatieve, culturele en economische partners ontdekt hoe verrassende samenwerkingen en projecten kunnen ontstaan op de indrukwekkende plek. Het wordt een open werkplaats waar scholen, bedrijven, (creatieve) organisaties en Leuvenaars elkaar ontmoeten, ruimte en materiaal delen, dingen maken en leren van elkaar.

Met deze ontwikkeling verwerft nu ook een sociaal-culturele hub een plaats in het nieuwe stadsdeel. Het bouwteam van POLO Architects, aannemer Vanhout.pro van de groep Van Roey en technische expert Groep Infrabo zijn aan de slag met de tijdelijke, circulaire inrichting. Sureal, expert in duurzaamheid & circulariteit, adviseerde het team in wedstrijdfase. De plek opent haar deuren in februari het voorjaar van 2021.

veranderingsgericht ontwerp

Een tijdelijke bewoonbaarheid van de gebouwen wordt op een circulaire en participatieve manier gerealiseerd. De kosten en de milieu-impact van transformaties worden zo laag mogelijk gehouden. Rekening houdende met een logische faseerbaarheid, circulaire bouwmethoden, budget en beperkingen om bestaande erfgoedstructuren aan te passen, worden architectonische ingrepen voorgesteld die de externe en interne leesbaarheid van het project zichtbaar maken. Een circulaire gevel die tot serre kan worden omgebouwd, geacclimatiseerde containers in de silo’s en een modulaire stelling die de ingang zal markeren zijn enkele duurzame interventies die concrete invullingen mogelijk maken voor uiteenlopende gebruikers. Deze ingrepen maken de silo’s en molens tot een laagdrempelige en toe-eigenbare publieke ruimte.

De flexibiliteit van de ruimtes staat centraal in het ontwerp. Het project moet plaats bieden voor break-outs, lessen, ateliers, workshops, vergaderingen, co-werkplekken,…. Deze functies moeten kunnen wijzigen naargelang de noden van het moment. Toekomstgerichte, transformeerbare en dus circulaire gebouwen worden de norm. Het ontwerp van POLO Architects staat niet alleen in functie van het op korte termijn gevraagde gebruik, maar denkt evenzeer na over aanpasbaarheid in functie van toekomstig gebruik. Het moet ook mogelijk zijn de molens te herprogrammeren nadat de ruimte onder de silo’s niet meer ter beschikking is.

De tijdelijke reconversie van de Silo’s en Molens van Orshoven is een sociaal-ruimtelijk experiment. Het project opgezet naar een duurzaam, cyclisch model is een ’overgangstoestand’ richting definitieve herprogrammering van waardevol erfgoed.

-
Registreer je onderaan deze pagina om hoge resolutie afbeeldingen te downloaden.

download PERSTEKST POLO Architects bouwt circulair

POLO Architects

Delen

facebook linkedin twitter
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
Ligging

Stapelhuisstraat, Leuven

Status

in uitvoering

Opdrachtgever

Stad Leuven

Samenwerking

Vanhout.pro (Van Roey) en Groep Infrabo

Onderscheiding

winnend wedstrijdontwerp

OVER POLO Architects

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een architectenbureau met meer dan 100 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een bureau voor stedenbouw, architectuur, interieur & onderzoek met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO Architects is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO Architects zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Architects Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO Architects persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO Architects gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

Quartz kantoren Brussel opgeleverd

Quartz kantoren Brussel opgeleverd

een open huis waar gewerkt én geleefd wordt

Persbericht 10/07/2020
De Europese wijk van Brussel is een kantoorgebouw rijker. Het door POLO Architects ontworpen nieuwbouwproject Quartz in opdracht van Cofinimmo werd zopas opgeleverd. VK Architects & Engineers (technieken & facade engineering) en aannemer BPC, filiaal van de groep CFE, werkten mee aan het duurzame kantoorproject dat het 'Excellent' BREEAM certificaat in ontwerpfase behaalde. Na afwerking van het interieur wordt Quartz de thuisbasis van de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA).
Mobiliteitshub Mechelen genomineerd voor de Publica Awards 2020

Mobiliteitshub Mechelen genomineerd voor de Publica Awards 2020

Stem mee voor de publieksprijs

Persbericht 23/03/2020
De toekomstige Mobiliteitshub aan de Eandissite in Mechelen is genomineerd voor de Publica Awards 2020 in de categorie Urban Development, Infrastructure & Mobility. Met de uitreiking van deze awards worden lovenswaardige overheidsprojecten in de schijnwerpers geplaatst. Door uw stem uit te brengen maakt het iconisch project kans op de publieksprijs.
Student Residence with Social Ambitions

Student Residence with Social Ambitions

New resident hall creates a place of interaction for the university community in Barcelona

Persbericht 04/11/2019
The new Diagonal-Besòs Campus in Barcelona is an innovation centre where internationally acclaimed education, research and technology transfers come together. An international team, Belgium based POLO Architects, project developer LIFE and Spain based Maria Diaz Blanco Architecture, boosted the campus by designing a residence for students, teaching staff and researchers. The winning competition design strengthens the campus' position as a social centre and meeting place in the centre of the Forum district, a part of Barcelona in full development.
De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

De tofste school ligt weldra in Schaarbeek

Multifunctionele campus Gallaitsite verwelkomt 1000+ studenten in 2020

Persbericht 29/08/2019
Omwille van het grote capaciteitstekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zich tot het creëren van nieuwe campussen voor het Nederlandstalig onderwijs. Op de Gallaitsite in Schaarbeek, gelegen tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, wordt een nieuwe campus ontwikkeld waar een kleuter-, basis-, tiener-, secundaire school en jeugdcentrum hun plek vinden. Het winnende ontwerp van POLO Architects is het resultaat van intens onderzoek en dialoog tussen architect, opdrachtgever en gebruikers.
Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht 05/07/2019
Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.
BAREFOOT LUXURY

BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht 20/06/2019
Nabij Mindelo, hoofdstad van het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende rotsachtige hellingen. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokaal ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.
POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.
Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht 04/06/2019
Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.
Rode Kruis Zuienkerke

Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht 26/03/2019
In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.
UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.
start verkoop project Minerve Edegem

start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht 04/12/2018
Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.
De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht 14/11/2016
De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.