BAREFOOT LUXURY

Camouflagevilla's op Cabo Verde

Persbericht  20/06/2019

In Mindelo, een kuststad op het Kaapverdische eiland São Vicente, zijn zopas twaalf Belgische 'Barefoot luxury'-villa's gebouwd. Volledig trompe-l'oeilgewijs opgetrokken in dezelfde steen als de omliggende bergen vormen de vakantieresidenties één geheel met de natuur. Eenvoudiger, duurzamer en bewuster leven krijgt een ruimtelijke vertaling in dit project waarbij lokale ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand gaan.

barefoot luxury

In een wereld waarin we slaaf zijn van snelheid, verlangen we meer en meer naar slow living. Leven met meer rust en meer aandacht, leven in synergie met de natuur in duurzame gebouwen is de nieuwe luxe.

Op blote voeten genieten van het leven is de filosofie achter het nieuwe vastgoedproject ‘Barefoot Luxury’ op Cabo Verde. Het initiatief van Serge Hannecart en Jan Talboom omvat luxueuze vakantievilla’s, een restaurant en kleinere lodges.

ingetogen vakantiewoningen

De archipel Cabo Verde herbergt overwegend een bevreemdend maanlandschap met kraters, bulten en gesteente zover het oog reikt. Het dorre landschap charmeert met prachtige schakeringen van bruin, oker, rood en contrasteert dramatisch met de diepblauwe Atlantische oceaan die in en uit stroomt.

De eerste fase van ‘Barefoot Luxury’ nestelt luxe villa’s in de rotsachtige hellingen aan de Baia de João d'Evora, een ongerepte baai op het eiland São Vicente. Verwacht u aan ethisch verantwoord toerisme. POLO Architects ontwikkelde een duurzame ruimtelijke visie met ruime en comfortabele villa's die zich ingetogen opstellen.

“De nabijgelegen charmante, oude koloniale stad Mindelo draagt ​​een tragische geschiedenis. Nadat de Portugese kolonisten hier aankwamen, brachten ze Afrikaanse slaven met zich mee. Hun nakomelingen wonen nu verspreid over de eilanden. Deze context heeft onze manier van omgaan met dit project bepaald. Het laatste dat we wilden was een vervreemdend luxe vakantieresort in een relatief arm land neerplanten. Respect voor het omliggende landschap was ook essentieel.” Patrick Lootens, founding partner POLO Architects

lokale ambacht

De baai werd benaderd met respect voor de omgeving en de lokale bevolking. De villa's, meestal een tot twee verdiepingen hoog, werden opgetrokken uit ruw beton; de traditionele, lokale manier van bouwen. Basaltblokken afkomstig uit de omliggende vallei werden gestapeld. Bijna onzichtbaar gaan de woning op in het landschap. Meer nog, ze zijn er uit geschapen. De wegen, ook in basaltsteen, verbinden de villa’s met elkaar. Voor deze arbeidsintensieve methode werd de expertise van lokale vakmannen ingezet, het bewijs dat lokale ambacht en hedendaagse architectuur hand in hand kunnen gaan.

omsluitende gebaar

De villa’s zijn erop gericht om zo maximaal mogelijk te kunnen genieten van zowel het uitzicht en het licht. Bovendien maken de woningen een omarmende beweging rond een centrale patio voorzien van een pergola die voor schaduw zorgt. Dit omsluitende gebaar maakt dat er buiten een immateriële leefruimte ontstaat die bescherming biedt tegen de wind die stevig aanwakkert in de vallei. Draaibare panelen gemaakt van Afrikaans Kotibe-hout laat de bewoners kiezen tussen weidse zichten op de oceaan en extra bescherming tegen de wind.

vintage met Afrikaanse toets

Elke villa heeft een eigen tuin met zwembad, een binnen- en buitenkeuken en slaapkamers met een aangrenzende badkamer. De woningen werden stijlvol ingericht door het Antwerpse interieurbureau Going East met sober design. Vintage meubilair en lokale vondsten vullen de no-nonsens architectuur perfect aan.

“De meeste meubels van de villa's zijn gemaakt door lokale ambachtslieden. We hebben de markten van Mindelo afgezocht naar lokale objecten gaande van haaientanden tot Awalé-spelborden, rieten manden en maniokmortieren. De interieurs herinneren ons eraan dat we op Afrikaanse bodem zijn.” Anaïs Torfs & Michiel Mertens, Going East.

Vandaag benaderen we duurzaamheid en ontwikkeling vaak vanuit een high-tech mindset, waarbij we steeds naar nieuwe technologieën kijken. De villa’s op Cabo Verde getuigen van een weloverwogen low-tech aanpak die in staat is culturen te verbinden.

www.barefootluxury.be

download PERSTEKST Barefoot Luxury Cabo Verde

Francisco Nogueira

Delen

Ligging

Mindelo, São Vicente, Kaapverdië

Oppervlakte

16,3 ha (fase 1)

Status

gerealiseerd

Opdrachtgever

L.I.F.E. Projectontwikkelaars

Samenwerking

Going East (interieur)

OVER POLO Architects

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is uitgegroeid tot een architectenbureau met meer dan 100 medewerkers die werken vanuit ateliers in Antwerpen en Brussel aan opdrachten in heel België en daarbuiten.

Een bureau voor stedenbouw, architectuur & interieur met veel kennis, bouw-kunde en ervaring maar vooral een prachtig collectief van multidisciplinaire medewerkers waar ontwerpkracht, creativiteit en reflectie de boventoon voeren.

POLO Architects is een amalgaam: een creatief vat vol tegenstrijdigheden, waarin zowel grote projecten (commercieel, privaat, publiek) een plaats hebben alsook de (kleine) uitzonderingen.

Graag bewijst POLO Architects zich: opnieuw, samen, anders. Het vooruitzicht is prikkelend.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 bus 28
B 2000 Antwerpen

 

POLO Architects Pers voorbehouden voor journalisten.
Ter ondersteuning van publicaties stelt POLO Architects persteksten en beelden onder voorwaarden beschikbaar aan pers en media. Gebruik voor andere doeleinden is niet toegelaten.

POLO Architects gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

Meer Pers

Congrescentrum KAVA krijgt nieuwe gedaante

zalencomplex nodigt uit tot ontmoetingen in binnentuin

Persbericht 05/07/2019
Recent opende de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) officieel haar congrescentrum. Het zalencomplex werd opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad.

POLO Architects wint Jo Crepain prijs 2019

voor Innovatief Architectenbureau ≥ 10 medewerkers

Persbericht 12/06/2019
Op 6 juni zijn de winnaars van de Jo Crepain Prijzen 2019 bekendgemaakt in de oude Brouwerij Lamot in Mechelen. B-ILD uit Brussel wint de Prijs voor Beloftevol Startend Architectenbureau. DMOA ging met de prijs voor Innovatief Architectenbureau tot en met 10 medewerkers aan de haal. Bij de kantoren met meer dan 10 medewerkers was POLO Architects aan het feest. De Carrièreprijs was voor STRAMIEN.

Innovatief woonconcept YUST opent de deuren in Antwerpen

flexibel & compact wonen voor Millennials op toplocaties

Persbericht 04/06/2019
Nieuwe woonvormen zitten in de lift. Zopas heeft in Berchem een gloednieuw woonconcept YUST het daglicht gezien. POLO Architects combineerde verschillende woonvormen in een voormalige telefoonfabriek in hartje Berchem. Het innovatieve concept combineert ho(s)tel en appartementen met unieke formules voor zowel korte als lange verblijven. Het pand doet ook dienst als restaurant, rooftop terrace, eventlocatie, pop-upspace én co-workingplek.

Rode Kruis Zuienkerke

nieuwbouw hotel voor vakantie zonder beperkingen

Persbericht 26/03/2019
In welke mate kan architectuur bijdragen aan de gezondheid van haar gebruikers? POLO Architects gaat in haar onderzoek verder dan hoge architectonische kwaliteit met een sterke detaillering en materialisering. Andere ontwerpkeuzes leiden tot een vernieuwende ruimtelijke vertaling van het zorgconcept.

UZ Leuven opent polikliniek van de toekomst

400 consultatieruimtes - 1 miljoen bezoekers per jaar

Persbericht 14/12/2018
UZ Leuven en de K.U. Leuven bouwen samen aan de Health Sciences Campus Gasthuisberg. Met de voltooiing van het nieuw Ambulant Centrum is het ziekenhuis klaar voor de stijgende ambulante patiëntenzorg.

start verkoop project Minerve Edegem

nieuwbouw appartementen & woningen

Persbericht 04/12/2018
Met de start van de verkoop van het project Minerve wordt een nieuwe fase ingezet in de herontwikkeling van de verlaten Agfa-Gevaert bedrijfssite gelegen naast Fort V te Edegem tot een duurzaam, gemengd woonproject met een groen karakter.

De skyline van het Eilandje voorgoed hertekend

1000 nieuwe bewoners voor de Cadixwijk

Persbericht 14/11/2016
De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in het nieuwe bouwblok ‘Cadiz’ aan het Kattendijkdok. Het gebouw, een ontwerp van POLO Architects en META architectuurbureau, vormt samen met het aansluitende (nog te realiseren) Wijkplein Cadix een nieuw referentiepunt van de herontwikkelde Cadixwijk in Antwerpen.