House A

Nieuwbouw vakantiewoning Spanje

In het uiterste zuiden van Spanje heeft POLO Architects het haciëndagevoel op welhaast lyrische wijze geïnterpreteerd. Een royale villa werd geconcipieerd volgens een speels concept van oriëntatie en volumetrie, van wat is en wat kan zijn, waarbij de werkelijkheid wordt herleid tot een afgeleide van zichzelf.

"Soms is architectuur zo fijngevoelig dat ze bijna poëtische vormen aanneemt." schrijft journalist Bart De Maesschalck over het project. "Dan is er geen eensluidende betekenis meer, enkel nog interpretatie. Dan biedt het ontwerp zich in al zijn gelaagdheid aan voor telkens weer andere lezingen, waarbij elke rationaliteit vervloeit tot iets gevoelsmatigs. Dan wordt het louter esthetische en functionele overschreden en blijft er alleen nog suggestie over."

Binnenstebuitengevoel

​​​​Bijna onzichtbaar gaat de woning op in het landschap. Meer nog, ze is er uit geschapen. Gebouw en omgeving komen haast organisch uit elkaar voort. Alleen enkele ramen wekken de illusie dat er meer is. Op de site troepen sinaasappelbomen samen. De natuurlijke glooiingen van het terrein werden onaangeroerd gelaten. Bestaande verharde terrassen vormen de aanzet tot de villa, die op haar beurt lijkt te zijn verwekt uit de breukstenen muren die het perceel doorklieven.

"De topologie van de terrassen vormt de basis van het gebouw", legt David Bulckaen uit, die het hele project leidde. "Terwijl die natuurlijke nivellering een eerste ritme oplegt, neemt de woning de bestaande muren over die doorheen het terrein lopen. Tussen die keerwanden ontstaat het huis dat is opgevat als een kruising tussen een traditioneel kasteel en een hedendaagse Spaanse haciënda."

Het gebouw is erop gericht om zo maximaal mogelijk te kunnen genieten van zowel het uitzicht en de zon als het licht. Bovendien ligt het met de rug tegen de wind in die soms stevig aanwakkert vanuit de vallei. Vanuit die beschermende functie maakt de woning een omarmende beweging rond een centrale patio, geconcentreerd rond een buitenhaard en voorzien van een grote pergola die voor schaduw zorgt. Dat omsluitende gebaar maakt dat er buiten een immateriële leefruimte ontstaat.

"In het zuiden trekt het klimaat je naar buiten. De opzet van de villa is dat de grens tussen interieur en exterieur vervaagt. Binnen en buiten versterken elkaar. Op elk vlak. Van de locatie tot de oriëntatie en het materiaalgebruik. Met dit project willen we laten zien dat architectuur niet stopt bij de schil, maar dat ook de manier waarop je omspringt met de binnenkant bijdraagt aan de totaalervaring van een gebouw."

Architecturale wandeling

Als je de woning betreedt lijkt het wel alsof ze je meeneemt op een promenade architecturale. Bijna intuïtief leidt ze je van ruimte tot ruimte, van kamer tot kamer. Bij het binnenkomen ontsluit zich een langgerekte gang die aan een zijde volledig is begrensd door glas en de door imposante muren omsloten patio zichtbaar maakt. Een besloten gevoel maakt zich van je meester. Stap je de gang door naar links, dan opent zich een andere wereld. De keuken maakt gebruik van immense glaspartijen die een onthullend zicht bieden op de vallei, het dorp, de zee. Open je bovendien het raam ter hoogte van de patio, dan versmelten binnen en buiten helemaal met elkaar.

Keren we terug naar de gang, dan begeleidt die je in een bocht richting de trap die de scheiding tussen het openbare en private gedeelte markeert. Daar liggen drie slaapkamers zijdelings naast elkaar, telkens op een ander niveau vanwege de natuurlijke glooiing van het terrein. Elk vertrek heeft zijn eigen badkamer, terwijl het bed is gepositioneerd voor een plafondhoog raam dat uitkijkt op een eigen tuintje, afgebakend door de bestaande muren waaruit de ruimtes lijken voort te komen. Voorbij de laatste kamer sla je af richting de masterbathroom die links uitgeeft op een verzonken patio en rechts uitloopt in de masterbedroom. Die laatste is georiënteerd op het zwembad.

fotografie: Milena Villalba

Share

Eerlijkheid en homogeniteit

De optimale integratie van het gebouw in het landschap komt op verschillende vlakken tot uiting, niet het minst in het materiaalgebruik. Elk element, zowel binnen als buiten, komt voort uit de directe omgeving of is op zijn minst typisch voor de streek. Overal merk je de homogene voortzetting van de materialen, waarbij de confrontatie van het robuuste, eerder traditionele met strakkere elementen maximaal is doorgetrokken. Er werd gestreefd naar een zo eerlijk mogelijk materiaal- en kleurpalet. Waar mogelijk werd glas geplaatst om de directe relatie met het landschap te accentueren. De breuksteen aan de schil van de woning werd op de site zelf gewonnen en verwerkt. Om de robuustheid en het monolithische karakter van het gebouw te breken werden bepaalde muren bekleed met een betonachtige structuur die in lagen werden aangebracht. In samenwerking met een plaatselijke aannemer werden granulaten, water en zand vermengd tot een korrelige afwerking die qua kleur aansluit bij het bepalende palet. In de natte ruimtes overheerst travertin die ook op bepaalde punten buiten terugkeert.

"Travertin is herkenbaar aan de diverse warme kleurschakeringen die uiteenlopen van warm beige tot diep bruin. Het is een natuursteen die leeft, met een ziel. Een heel tektonisch materiaal dat er bij elke aanblik weer anders uitziet en zo ook de gelaagdheid van dit project weerspiegelt."

De massieve wanden en een groendak dragen bij aan de natuurlijke koeling van de woning .

Ligging

Spanje

Oppervlakte

488 m²

Status

gerealiseerd

Samenwerking

Maria Diaz Blanco Arquitectura

More Projects

Rode Kruis Zuienkerke

Yust Antwerpen

Louise Marie Antwerpen

Hanoi Medical University & Ho Chi Minh City University of Medicine and Pharmacy Vietnam

Cadiz Antwerpen

Minerve Edegem

studentenhuisvesting Barcelona

De Koolputten Waasmunster

Kortrijk Business Park

toison d'or masterplan

De Smidse Leuven

Elysia Park Edegem

Parkzicht Antwerpen

House Z

Campus Gallaitsite Schaarbeek

Topsportinternaat Wilrijk

Vlaams Administratief Centrum Gent

Ambulant Centrum Leuven

Louise Marie Antwerpen

Mobiliteitshub Mechelen

Rode-Kruisplein Mechelen

Campuspark Hasselt

Kop Boulevard Enschede

Congrescentrum KAVA

Kasterlinden Sint-Agatha-Berchem

Gemeenschapscentrum Xaverianen Brugge

Prins Kavelhof Brasschaat

Eksterlaer Deurne

Schelde-Eiland Oudenaarde

Rode Kruis Mechelen

Rode Kruis Mechelen

Vrijetijdscomplex Waasmunster

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Sporthal Gooreind

Studentenhuisvesting De Vesten Leuven

Vrijetijdscomplex Waasmunster

Burchtstraat Leuven

Kanaalstraat Herentals

Clarenhof Mechelen

Drijhoek Geel

Gandhilaan Hoboken

Hemixveer Hemiksem

Brouwerij De Koninck Antwerpen

India-Natie Antwerpen

Kaai Nieuw Zuid Antwerpen

Grand Yard Antwerpen

Luchtbal Torenblokken Antwerpen

Zwembadsite Hasselt

Manchesterlaan Antwerpen

Napoleonkaai Antwerpen

Rabot Gent

Culturele Centra Antwerpen

Cultuurcentrum Gravenhof Hoboken

Vrijetijdscentrum De Schelde Zandvliet

Cultuurcentrum 252 CC Ekeren

Koloniënstraat Brussel

Loft B

Telenet Mechelen

Burcht Singelberg Kallo

Inbev HQ Leuven

MAVA Steenokkerzeel

OM Partners Wommelgem

Telenet HQ Mechelen

Gasthuisberg Leuven

LUCA School of Arts - Campus Sint-Lukas Brussel

Quadrivium KU Leuven

Arenberg cluster B Leuven

Inbev technical centre Leuven

Wetenschapspark Genk-Waterschei

Bruul Mechelen

Businesspark 16 Melsele

Bavière Luik

Nieuw Zuid Antwerpen

Coppenskazerne Brasschaat

Arenberg Leuven

Inbev masterplan Leuven

Helix Antwerpen

Coppenskazerne Brasschaat

Congrescentrum KAVA