Quartz offices in Brussels delivered

an open house for people to work - and live

Press release  10/07/2020

The European Quarter in Brussels has a brand new office building. The new construction project Quartz, commissioned by Cofinimmo and designed by POLO Architects, has recently been delivered. VK Architects & Engineers (technology & facade engineering) and the contractor BPC, subsidiary of the CFE group, joined forces for this sustainable office project, which was given an ‘Excellent’ BREEAM certificate in its design stage. When the interior is finished, Quartz will be home to the European Free Trade Association (EFTA).

open house

Quartz is a surprisingly refreshing concept in a strategic corner plot location on Avenue des Arts, a stone's throw from the Brussels inner ring road and the Parc de Bruxelles. Stainless steel curtains create the idea of an ‘open house’. The metaphor converts the dated concept of an anonymous office building into a homelike space for people to work - and live. From certain vantage points, the large glass surfaces provide direct views of the garden behind the building. The passers-by might catch a glimpse of the green courtyard space through the entrance to the underground car park, along the front of the building.

The accentuated entrance, strategically positioned at the corner of the building, invites visitors into a spacious lobby, designed and proportioned as a place of encounter. A ground-floor atrium extends one level down, allowing natural daylight to penetrate into the lower garden level. A floating exterior staircase in architectural concrete connects the ground floor to the sunken garden. The double-height auditorium provides unique opportunities in terms of spaciousness, natural light and the connection to the garden.

two faces

The building is made of concrete and glass. Nine floor slabs wrapped around a core. All facades have imposing storey-high glass surfaces. The office levels are interconnected through additional perforations of the structure, while team work is stimulated by galleries and internal staircases. Workspaces bathed in natural light and offering surprising views contribute to meaningful collaboration. On the 6th floor, the rooftop terrace acts as a place of encounter.

The different orientations and characters of the surrounding streets determine the facade design, leading to a two-faced building. This southern facade along the narrow Rue Joseph is equipped with sun protection consisting of large horizontal slats to keep out the scorching summer sun. On the west side, the sun is low and horizontal slats have little effect. This facade along the exceptionally broad Avenue des Arts was given a more extroverted character. It features power-operated laced metal curtains that can be opened or closed according to the position of the sun.

play of volumes

A volumetric game of horizontally stacked plateaus links the different prevailing building heights along Rue Joseph and Avenue des Arts. On ground level, the facade along Rue Joseph II retreats from the building line. This way, the main volume appears to float and passers-by get a view of the inner courtyard. The building seems to float along the Avenue des Arts as well by compensating the difference in height - nearly two metres - by a dark base in natural stone.

Quartz is a first-class, sustainable, 21st century office building centred around its users' quality of living and work. Its facade of glass, white architectural concrete and stainless steel curtains highlights its forward-thinking qualities in a row of anonymous building.

-
Register at the bottom of this page to download high resolution images.

download PLANS
download PRESS RELEASE Quartz offices in Brussels delivered
download PERSTEKST Quartz kantoren Brussel opgeleverd
téléchargez COMMUNIQUÉS DE PRESSE Bureaux Quartz Bruxelles achevés

Stijn Bollaert

Share

facebook linkedin twitter
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
fullscreen
Location

Avenue des Arts / Rue Joseph II, Brussels

Surface Area

8.593m²

Status

completed

Client

Cofinimmo

Rewards

winning competition design

ABOUT POLO Architects

POLO Architects was founded in 1991 by Mauro Poponcini & Patrick Lootens. Today, The design-focused practice with expertise in urbanism, architecture & interior design consists of a dedicated team of 110 highly skilled professionals, working in Antwerp and Brussels.

A solid firm with plenty of knowledge, architectural expertise and experience. But also, and more importantly, a beautiful group of colleagues with a work ethic driven by design, creativity and reflection.

POLO Architects is an amalgam: a creative bundle of contradictions with room for large projects (commercial, private, public) as well as (smaller) exceptions.

POLO Architects is ready to prove itself: always, together, different. A stimulating perspective.

Contact

An DE DYCKER

graphic designer
PR & communication coordinator

add@polo-architects.be
+32 (0)3 225 18 84

Tavernierkaai 2 box 28
B 2000 Antwerp

 

POLO Architects Press reserved for journalists.
To accompany its publications, POLO Architects provides press agencies and media with press releases and images under certain conditions. Use for any other purpose is prohibited.

POLO Architects gebruikt de gegevens enkel om u een digitale nieuwsbrief te sturen. Uw gegevens worden met respect behandeld en niet voor andere doeleinden gebruikt.

U kunt zich op elk moment uitschrijven, via een link onderaan elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt, of door contact op te nemen via info@polo-architects.be.

More Press

Student Residence with Social Ambitions

Student Residence with Social Ambitions

New resident hall creates a place of interaction for the university community in Barcelona

Press release 04/11/2019
The new Diagonal-Besòs Campus in Barcelona is an innovation centre where internationally acclaimed education, research and technology transfers come together. An international team, Belgium based POLO Architects, project developer LIFE and Spain based Maria Diaz Blanco Architecture, boosted the campus by designing a residence for students, teaching staff and researchers. The winning competition design strengthens the campus' position as a social centre and meeting place in the centre of the Forum district, a part of Barcelona in full development.
BAREFOOT LUXURY

BAREFOOT LUXURY

A series of villas in Cabo Verde synergise local craft and contemporary design

Press release 20/06/2019
Near Mindelo, capital of the Cape Verde island of São Vicente, twelve Belgian 'Barefoot luxury' villas have just been erected in the same stone as the surrounding rocky slopes. This project turns simple and conscious living into intelligent spatial design, seamlessly combining local craftsmanship with contemporary architecture.