Rode Kruis Zuienkerke

Nieuwbouw zorghotel

ligging Domein Polderwind, Zuienkerke
jaar 2012 - heden (in uitvoering)
i.s.m. -
opdrachtgever Rode Kruis-Vlaanderen
kostprijs -
oppervlakte 4.582 m≤
samenwerking LAND landschapsarchitecten

winnend wedstrijdontwerp - nominatie I2C Awards 2015

Rode Kruis Zuienkerke

Het Rode Kruis-Vlaanderen bouwt in de West-Vlaamse polders een vakantieoord. Mensen die door ziekte, ouderdom, een lichamelijke of geestelijke beperking of sociale omstandigheden moeilijk met vakantie kunnen gaan, kunnen hier toch tot rust komen, al dan niet samen met hun mantelzorgers.

Domein Polderwind in Zuienkerke ligt naast een grote waterplas in een ruig natuurlandschap. In iedere richting zijn er mooie en weidse zichten. Het ontwerp weigert hiŽrarchie aan te brengen in de oriŽntatie op het landschap. Daarom is het een cirkelvormig gebouw – of beter, een stapeling van een dubbele 'torus' met ongelijk middelpunt – dat een blik van 360į op de omgeving werpt.

Het lage gebouw met houten gevels stelt zich bescheiden op in het landschap. De dubbele torus omsluit een binnenpatio waar bewoners en bezoekers beschutting vinden tegen de harde zeewind. De benedenverdieping is doorwaadbaar en transparant. Er loopt een wandelpad dwars door het gebouw. Jongeren van het nabijgelegen tentenkamp of wandelaars kunnen er passeren of iets gaan drinken in de cafetaria. Het publieke plein en de gemeenschappelijke functies op de benedenverdieping – zoals cafetaria, wellness en fitness – benadrukken de sociale beleving van vakantie.

Terwijl de benedenverdieping in het teken staat van samen-zijn en ontmoeting, biedt de verdieping meer privacy en rust. De gastenkamers liggen aan de buitenzijde van de torus en genieten elk van een uniek zicht op het landschap. Aan de binnenzijde bevinden zich de gang en een collectief terras dat uitkijkt op de patio. In de meer afgeschermde ontspanningsruimten kunnen de gasten alleen zijn, maar toch het collectieve gebeuren gadeslaan.

> bekijk de reportage van Architectura
> lees meer over de nominatie voor de I2C Awards 2015